MUISTA TUULILASIN VAIHTO – NAARMUINEN TUULILASI ON SUURI TURVALLISUUSRISKI

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

Tuulilasin vaihto on nyt erityisen ajankohtaista!

Tuulilasin vaihto ei ole ehkä se kaikkein mediaseksikkäin aihe, mutta vitsi miten tärkeää tämä on ihan kaikille, ja etenkin lapsiperheille, kun kaikki vanhemmat takuulla haluavat varmistaa, että lasten on turvallista matkustaa autossa mukana. Turvaistuimet on varmasti kaikilla kunnossa ja vyöt kiinni, mutta tiesitkö, että tuulilasissa voi piilotella vakava turvallisuusriski? Minä en nimittäin tätä täysin tajunnut aiemmin!

Meidän perhe liikkuu tosi paljon autolla ja meille on tietenkin ensisijaisen tärkeää, että autossa on kaikki kunnossa. Täällä Turun seudulla on ehdottomasti auto tarpeen ja kun meillä vielä asuu sukua pitkin ympäröiviä kuntia, tulee edestakaisin ajelua paljon. Vietetään paljon aikaa lähisuvun kanssa, ja koska kaikki asuvat automatkan päässä, vietetään paljon aikaa autossa. Meillä on ollut tässä vielä käytössä kaksi turvaistuinta ja huolehditaan aina tarkkaan, että kaikkien istuimet ovat turvallisia, ja turvavyöt tulee varmasti kiinnitettyä. Kun olin pieni, ystäväperheemme lapsi menehtyi auto-onnettomuudessa ja se oli todella herättelevä kokemus koko suvulle. Jo ennen omia lapsiakin olin siis aina todella tarkka autoilun turvallisuudesta ja siitä, että kaikilla on varmasti turvavyöt kiinni.

Turvaistuimet kunnossa – mutta entä se tuulilasi?

Turvaistuimet on myös aina valittu huolella ja sen hetkisten suositusten mukaan. Niissäkin on tullut virheitä tehtyä, kun nyt katsoo tämän hetken suosituksia, enkä enää hankkisi joitain istuimia, joita meillä aiemmin on ollut, joten olenkin nyt sitten pyrkinyt olemaan aina vain tarkempi istuimia valitessa. Etenkin nyt taaperon istuinta ja vauvan kaukaloa valitessamme ollaan huomioitu ihan kaikki, ettei pääsisi käymään niin, että parin vuoden päästä todetaankin, että tämä istuin ei olekaan enää turvallinen ja suositusten mukainen. Autossa siis pitäisi olla kaikki kunnossa, kun huolella miettii nämä asiat! Mutta silti meiltäkin jäi täysin huomioimatta se, miten tuulilasi vaikuttaa auton turvallisuuteen.

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

Kotitalouden päätökset jakautuvat tasan

Meillä jakaantuu nämä kotitaloudet hankinnat, päätökset ja korjaukset aika näppärästi minun ja Topiaksen välillä. Minä olen vastuussa esimerkiksi elektroniikasta, Topias on vastuussa autosta. Topias hoitaa kodin korjaukset ja mittarilukemat, minä hoidan vakuutukset ja liittymät. Vaikka molemmilla on ne omat päävastuunsa, nämä ovat kuitenkin yhteisiä päätöksiä. Meillä on yhteinen talous ja halutaan molemmat olla mukana kaikissa päätöksissä. Topias sai kerran kovaa huutia, kun meni ostamaan uudet renkaat autoon minua konsultoimatta. Vaikka en ymmärrä näistä aiheista välttämättä hirveästi, haluan olla mukana tekemässä päätöksiä ja ymmärtää sen, miksi kannattaa valita juuri se, mihin Topias on päätynyt.

Ollaan katseltu tässä kevään mittaan uutta autoa kesälle, kun ei enää pian mahduta tähän vanhaan autoon, mutta autokaupoilla on huomannut tämän tutun asenteen siitä, että naiset eivät muka osallistuisi autoa koskeviin päätöksiin. Myyjät kun puhuvat ihan minun lävitseni vain Topiakselle. Mutta kun Topias ei tule ostamaan yhtään mitään ilman, että minäkin olen mukana tekemässä päätöstä. Ja jos myyjä ei pysty minun kielelläni selittämään, miksi juuri tämä auto on parempi meille kuin tuo toinen, en aio tehdä ostopäätöstä. Vaikka minä en tiedä näistä asioista paljoa, olen motivoitunut oppimaan juuri sen verran, että pystyn olemaan mukana tekemässä hyviä päätöksiä.

Minua ei juurikaan kiinnosta mitkään autoasiat, mutta minä kuitenkin kuljen paljon autolla. Annan siis Topiaksen olla vastuussa auton huolloista ja katsastuksesta, mutta minä ajan autolla yhtä paljon, tankkaan sitä ja pidän siitä huolta. Haluan siis olla mukana tekemässä siihen liittyviä päätöksiä! Mutta jos nyt mietitään vaikka esimerkiksi tätä tuulilasia, voin kertoa, että en tiennyt sen tärkeydestä mitään. Eikä minulla ole mielenkiintoa lukea Googlesta esiin tulevia teknisiä artikkeleita, jotka ovat täynnä termejä, joita en ymmärrä. Sen takia haluankin nyt itse tässä postauksessa kertoa selkokielellä, miksi se tuulilasi kannattaa vaihtaa.

Tuulilasin vaihto on tärkeää – lasi on yksi korin kantavista rakenteista

Tuulilasi on sellainen alue, joka jää usein ihan siltä autoista paremmin tietävältä puolisoltakin kunnolla hoitamatta. Tuulilasi kun yleensä naarmuuntuu pikkuhiljaa, eikä sitä tajua heti, jos ei ole juuri kuskin näkökentässä jotain silmiinpistävää halkeamaa. Naarmuuntunut tuulilasi heikentää näkyvyyttä, ja valon heijastukset väärentävät näkymää. Viattomalta tuntuvat pienet kiveniskemätkin voivat yhtäkkiä lähteä lämpötilamuutosten takia leviämään isoiksi halkeamiksi. Nämä ovat ne näkyvimmät jutut, jotka jokainen varmasti ajaessaan huomaa, mutta tuulilasin turvallisuuteen liittyy myös paljon muuta! En esimerkiksi tiennyt ollenkaan, että koska tuulilasi liimataan auton koriin kiinni, se on nykyään yksi korin kantavista rakenteista ja kolaritilanteessa ehjä tuulilasi voi vaikuttaa siihen, miten kasaan auton katto painuu. Ja etumatkustajan turvatyyny voi olla suunniteltu niin, että lauetessaan se tukeutuu auton tuulilasiin, ja mikäli tuulilasissa on kiveniskemävaurio tai halkeama, turvatyyny ei ehkä toimi kolaritilanteessa suunnitellusti. Aika hurja ajatus! En lainkaan tiennyt, että tuulilasi on näin tärkeä osa auton turvallisuutta, ja jatkossa aion olla enemmän mukana autoa koskevissa päätöksissä ja huolehtia omalta osaltani siitä, että tuulilasi tulee vaihdettua säännöllisesti.

Uusi tuulilasi laittaa hymyilemään

Kaikki autoilijat varmasti tietävät sen mahtavan tunteen, kun on uusi täydellisen kirkas tuulilasi edessä, ja pyyhkijäsulat liukuvat sen yli äänettömästi. Jälkeäkään ei jää ja elämä on kirkkaampaa! Jos et tiedä, nyt on aika vaihtaa äkkiä se tuulilasi. Meille vaihdettiin viime viikolla uusi Sekurit-tuulilasi Vianorilla, ja nyt on kelvannut ajella kevätauringossa. Ensin vain hymäiltiin, että vitsi mitkä näkymät, kun ajaessa näyttää kuin ei lasia olisi ollenkaan! Niin kirkas se aina alkuun on. Mutta mitä kauemmin ajettiin uudella lasilla, sitä enemmän alkoivat hymyt hyytyä, kun tajuttiin, miten turhia riskejä ollaan otettu ajelemalla vaurioituneella tuulilasilla. Sen näki jo ihan vain siitä, että kevätauringon osuessa tuulilasiin, aurinko ei häirinnyt. Lasi ei enää heijasta valoa ja estä näkymää. Aurinko ei häikäise, vaikka on lippa edessä. Siis aivan turhaan ollaan tingitty näkyvyydestä, kun yksinkertainen lasinvaihto olisi antanut meille jo aiemmin tämän täydellisen turvallisen näkyvyyden!

Vianorilla tuulilasin vaihto sujuu luotettavasti ja nopeasti

Vianorilla lasinvaihto sujui todella nopeasti ja näppärästi. Pihaan ajaessa sain vain jättää auton parkkiin ja vastassa oli ystävällistä henkilökuntaa, jotka huolehtivat auton siirtämisestä halliin. Vaihtoa oli mielenkiintoista seurata ja työn ohessa sain kuulla paljon mielenkiintoista faktaa tuulilasin turvallisuudesta. Jätin itse auton hallille odottamaan iltapäivää, koska minun oli helppoa saada kyyti kotiin ja näin liima sai kuivua rauhassa, mutta auton kanssa onnistuu kyllä lähteä aiemminkin. Vianorilta saa selkeät ohjeet siitä, mitä kannattaa tehdä ja minkä verran odottaa, jotta tuulilasi on varmasti turvallinen. Iltapäivällä sitten olin omissa menoissani, kun Topias sai tyytyväisenä hakea puhdistetun auton ja nauttia kirkkaasta näkymästä.

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

Tuulilasin vaihtoa tulee usein viivyteltyä

Moni myös viivyttelee tuulilasin vaihtoa silti, vaikka onkin huomannut lasin jo olevan kulunut ja vaurioitunut. Näin mekin teimme, sillä esimerkiksi tuo aiemmissa kuvissa näkynyt halkeama lähti liikkeelle ihan vain kiveniskemästä, joka siinä keskellä näkyykin. Mutta kun se ei ollut juuri siinä suorassa kuljettajan näkökentässä, ehjän tuulilasin tärkeyttä alkoi vähätellä ja puhuttiin vaan pitkään, että pitäisi tuo lasikin jossain kohtaa vaihtaa. Kun oikea ratkaisu olisi ollut vain reippaasti varata vaihto.

Tuulilasin vaihdosta voi olla myös jäänyt huonoja kokemuksia, joiden takia sitä vaihtoa lykkää. Aiemmin on voinut käydä niin, että vaihdon jälkeen lasi suhisee tai vuotaa ajaessa. Ehkä vaihdettu lasi ei olekaan vastannut alkuperäistä tuotetta? Vaihtaessa on saatettu jättää avustinjärjestelmät kalibroimatta uudestaan, jolloin ne eivät enää toimi kunnolla. Vaihtotyöstä on voinut jäädä roskia tai jälkiä auton sisätilaan, tai ehkä pyyhkijäsulat on jätetty vaihtamatta, jolloin uusi lasi on alkanut heti naarmuuntua. Vianorilla asentaja ehdotti heti uusien sulkien vaihtamista, kaikki vaihdon jäljet siivottiin pois ja esimerkiksi penkit olivat koko ajan suojattuinta. Vianorilla siis vaihto onnistuu taatusti luotettavasti!

Sekurit-tuulilasi on turvallinen vaihtoehto

Vianor käyttää autolasitöissään laadukkaita Sekurit-tuulilaseja. Tuulilasin asennusliikkeellä on vastuu tuulilasin oikein kiinnittämisestä sekä avustimien kalibroinnista, ja Vianorilla homma hoituu luotettavasti. Väärin asennettu tuulilasi voi esimerkiksi lähteä autosta irti turvatyynyn lauetessa. Tuulilasin täytyy olla täysin ehjä ja oikein kiinnitetty, jotta se hoitaa hommansa turvavarusteena. Vaihtoa ei siis kannata lähteä itse kokeilemaan, vaan jätä se suosiolla ammattilaiselle.

Kun seurasin lasinvaihtoa Vianorilla, sain nähdä, että se ole mikään ihan yksinkertainen homma! Mulla oli mielikuva, jossa se vanha lasi vain nostetaan irti ja vaihdetaan uusi tilalle, mutta tässähän oli hurja määrä askelia. Kannattaa kurkata Instagramissa storyistani kuvia ja videota lasinvaihdosta! Sekurit-tuulilasien valikoimasta on myös mahdollista parilla ekstrakympillä valita lisämukavuutta ns. akustiikkalasin muodossa! Meille asennettiin tällainen lasi, joka vaimentaa ajoneuvon sisälle tulevaa ääntä, ja nyt on aika paljon mukavampi ajella, kun autossa on huomattavasti hiljaisempaa. Sekurit-tuulilaseissa on laaja valikoima mahdollisuuksia näkyvyyden, akustiikan, mukavuuden ja turvallisuuden parantamiseen.

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

Turvallisin mielin uuden tuulilasin kanssa

Nyt on ollut ihanaa nauttia keväästä kirkkaan tuulilasin kanssa. Kirkkaiden iltojenkaan alhaalta paistava aurinko ei haittaa, kun lasi ei heijasta valoa ikävästi. Meidän tuulilasia ei ole vaihdettu vuosiin, enkä edes muistanut, että uuden lasin kanssa tätä ongelmaa ei ole! Vuosia olen ärsyyntynyt auringonlaskun aikaan ajamisesta, kun ei meinaa nähdä mitään. Tai talvipäivien kirkkaasta auringosta, joka värjää koko lasin valkoiseksi. Mutta turvallisen lasin kanssahan tätä ongelmaa ei ole ollenkaan.

Nyt taas näkee ja koko perheen on turvallista matkustaa. Eikä tarvitse miettiä, että johtaako tuo halkeama tuossa koko lasin irtoamiseen ja auton rungon kestävyyden heikentymiseen kolaritilanteessa. Samallailla kun huolehditaan huolloista, renkaiden kunnosta ja kaikesta muusta auton turvallisuuteen liittyvästä, huolehditaan jatkossa paremmin myös tuulilasista. Kiveniskemiä varmasti tulee, mutta ne voi korjata ajoissa, ja jos korjaus ei onnistu tai lasi ehtii halkeamaan, niin vaihdetaan ehdottomasti uusi tilalle. Vaihto oli nopeaa, luotettavaa ja niin iso helpotus meidän ajokokemukselle. Suosittelen lämpimästi seuraavalla kerralla autossa katselemaan tuulilasia sillä silmällä! Ja suosittelen myös erittäin lämpimästi Vianoria valinnaksi tuulilasin vaihtopalveluihin! Saman katon alla onnistuvat käytännöllisesti myös huollot ja rengastyöt, ja mekin olemme jo ennestään olleet Vianorin tyytyväisiä asiakkaita.

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

tuulilasin vaihto saint-gobain vianor

Lue lisää

Tuulilasin vaihto tai korjaus Vianorilla

Kirkkaasti turvallisin – Tuulilasi turvanasi

Saint-Gobain -tuulilasit

One Response

  1. Paljon tuli hintaa vaihdolle? Meillä pieni viiru lasissa ja vaihto maksaisi lähemmäs 1000e sadetunnistimien ja muiden tilpehöörien takia, niin jää kyllä vaihtamatta jos ei leviä enempää. Tuulilasin vakuutus kannattaa ottaa, mutta eipä semmoisesta ennen mitään tiedettt kun muut vakuutukset otettiin.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards