TISSIT VUODEN IMETYKSEN JÄLKEEN – ENNEN-JÄLKEEN -KUVAT

Tässä yllä olevassa kuvassa oli se lähtötilanne alkuraskaudessa. Raskaus oli jo tuonut rintoihin vähän lisää kokoa, mutta aika samanaliset rintani olivat ennen tätä kolmatta raskautta. Kahden lapsen jälkeen olin vielä tyytyväinen tisseihini. Ne eivät juurikaan roikkuneet, vaikka muoto olikin muuttunut eikä mitään luontaista kohotusta niissä enää ollut. Tissini eivät olleet isot, mutta eivät pienetkään, vaan tuollaiset juuri sopivat juuri minulle. Tykkäsin mun tisseistä ja pelkäsin jo valmiiksi tulevaa, koska aiemmin en ollut imettänyt pitkään. Täysimetin esikoista kaksi viikkoa ja keskimmäistä kaksi kuukautta, mutta tuo lyhytkin aika jo jätti jälkensä tisseihin. Ja kun tällä kertaa sitten vahvasti tähtäimessä oli kuuden kuukauden täysimetys ja pitkä imetys vielä sen jälkeen, tiesin, että tulossa on muutoksia rintojen ulkonäköön.

Ja niitä muutoksia tuli. Nopeasti tissit alkoivat roikkua enemmän ja enemmän, kun maidonnousu tasaantui, ja sitten taas imetyskertojen vähentyessä tissit ovat vielä kovempaa vauhtia pienentyneet ja roikkuneet koko ajan enemmän. Ja sitten kun paino alkaa vihdoin pudota, lähtee raskauskilojen mukana loputkin tissien massasta. Ja pufff, sitten jäljelle jää vain roikkuvat lätyt. Voin rehellisesti sanoa, etten enää ole lainkaan tyytyväinen rintoihini, vaan imetys pilasi ne täysin. Hyvästi kauniit kiinteät tissit. En kuitenkaan kadu mitään, koska imetys on ihanaa. Tämä vuosi on ollut mahtava ja rakastan imettämistä. Haluan imettää pitkään ja rakastan rintojani sen takia, miten upean urakan ne ovat tehneet. Mutta ulkonäöllisesti tissit eivät enää tunnu omilta.

Enää en voi kulkea ilman liivejä ja nauttia vapaudesta, vaan roikkuvat tissit kaipaavat tukea. Suunnitelmissa on siis edelleen, että sitten kun pääsen tavoitepainooni, haluan käydä mahdollisesti pienentämässä rintojani ja ainakin poistamassa ylimääräistä ihoa. Haluan takaisin ne mukavan kokoiset sirot rinnat, jotka eivät tarvinneet liivejä. Topias on itseasiassa tästä ihan eri mieltä, joten voin myös rehellisesti sanoa, etten tee tätä kenenkään muun mielipiteen takia, vaan haluan korjauttaa rintani ”vanhaan loistoon” ihan vain itseni takia. Mutta siihen nyt on vielä aikaa, sillä minulla on kaikki raskauskilot jäljellä, koska imetyksen takia paino ei vain liiku. Mutta jonain päivänä vielä aion olla se sama vanha Emilia, joka ei koskaan käyttänyt rintaliivejä.

10 Responses

 1. On aika vaarallista syyttää imetystä rintojen roikkumisesta, vaikka kuinka samalla kannattaakin imetystä.
  Todennäköisempi syy roikkumiselle on rasvakudos eli paino. Kuten sanoit, painat enemmän kuin aiemmin, sitä rasvaa on varmasti rinnoissakin, ja painovoima tekee tätä myöten tehtävänsä.
  Toki sinänsä voit osasyyttää imetystä, että sen takia painosi ei ilmeisesti ole tippunut. Ja toisaalta maidonnousu kasvattaa hetkellisesti rintoja, minkä jälkeen ”tyhjät/tyhjemmät” rinnat voivat tuntua paljon roikkuvammilta.

  Mutta summa summarum: imetys ei ole pilannut rintojasi. Ikä (iho menettää iän myötä kimmoisuuttaan), paino (enemmän rasvaa, isommat ja painavammat rinnat) ja painovoima (vetää painavia rintoja alaspäin) sen sijaan varmasti ovat varmasti merkittävässä roolissa.

 2. Omille rinnoilleni ei tapahtunut raskauksien eikä kolmen pitkän imetyksen aikana mitään muutoksia. Tai silloin kolmantena päivänä synnytyksen jälkeen, kun maito todella nousi rintoihin, niin silloin toki olivat täydet ja pinkeät. Mutta noin muuten… Ne ovat aina olleet suuret ja raskaat. Läpi raskauksien ja imetyksoen olen kulkenut ”omilla liiveilläni” kokoa vaihtamatta.

  En ole koskaan aikuisiälläni kulkenut ilman liivejä, edes kotona, ja toisinaan nukunkin liivit päällä saadakseni rinnoilleni tukea. Ajattelen myös niin, että lapsista, raskauksista tai imetyksistä huolimatta myös ikä tekee aina tehtävänsä. Olisi hullua olettaa, että rinnat, tai sen paremmin naamakaan, säilyisivät vanhainkotiin asti siinä parikymppisen kuosissa. Joten näillä mennään, mitä on saatu.

 3. Hei, ei kannata hoppuilla korjauksen kanssa. Rinnat muuttuu vielä ihmetyksen loputtuakin ajan kanssa. Tyhjät lätyt saattavat saada rasvaa takaisin ja voi olla, että lopputulema on ihan mukava sinustakin. Vaikka samaa et saa mikä oli ennen. Mukavaa ihmetyksen jatkoa 🙂

 4. Näin ulkopuolisen silmin: ei yhtään niin roikkuvat kuin mitä odotin ennen kuin kuvan näin.
  Mutta itse kokee rintansa eri tavoin kuin miten muut ne näkee.
  Mun rinnat on neljän imetyksen jälkeen pienet kulahtaneet nahkapussukat, oikein surulliset sellaiset.😆 Ketunnenät pystyssä hieman ylöspäin. Mutta ei ne onneksi vaatteiden alta ksikelle kansalle näy.😁

 5. Ihmettelen hieman väitettä ettei imetys muka merkittävästi muuta rintoja. Eiköhän se ole tapauskohtaista. Itselläni raskauskilot jäivät synnärille eikä keho muuten muuttunut juurikaan paitsi rinnat ja arpia tuli vatsaan. Kahden lapsen imetyksen jälkeen juurikin kaksi roikkuvaa nahkapussia, jotka tarvitsi tukea vain sen takia ettei ne roikkuisi navan kohdalla ja sinne ne piti rullata väärän kokoisiin liiveihin. Ja niinpä asiaa mietin aikani, kävin rasvan siirrossa rintoihin enkä voisi olla tyytyväisempi ratkaisuuni. Kirurgi suositteli lisäksi rintojen kohotusta (hänen mielestään vielä roikkuvat ikäisekseni tavallista enemmän) jota en itse missään nimessä kaipaa vaan ne on omaan silmääni täydelliset. Mies totesi jos se parantaa yleistä ajatusta itsestäni niin tottakai menet. Moni varmasti pitää sitä pinnallisena tms, joka on täysin yhdentekevää minulle, pieni hinta siitä että katsoo itseään joka päivä peilistä ja toteaa että oon täydellinen just tällaisena, oman kehon rasvoja vähän muokattuna eri paikkoihin. Itseään vartenhan moni muutoksia tekee ulkonäköönsä, eikä muiden takia.

 6. Kannattaa ottaa hormonikierukka. Se tyrehdyttää lopettaa runsaat kuukautiset SEKÄ kasvattaa tyhjät roikkuvat pussit taas terhakoiksi. Nimim. kolmen lapsen täysimettänyt äiti jolla ihan parhaat tissit ikinä. Huono juttu vaan, että moni varmaan luulee mun hankkineen silikonit.

 7. Näin ulkopuolisena voin sanoa, että hädin tuskin huomaa eroa. Toki on tärkeää tuntea olonsa hyväksi (varsinkin fyysisesti, jos tuntuu että isot rinnat haittaa jne.), mutta ulkonäön puolesta ei ole mitään valittamista.

 8. Juu, ei kannata hoppuilla. Imetin itse kaksi lasta, molempia noin puoli vuotta. Viimeisen imetyksen loputtua rinnat ”tyhjenivät”. Mutta kappas, siinä meni PARI VUOTTA, ja nyt rintani ovat samanlaiset kuin ennen lapsia. Ainoa mikä harmittaa, heitin kaikki kalliit rintsikat roskiin (kierrätykseen), koska kuppikoko tippui e:stä c:hen. Nyt se on sitten se sama vanha.😅

 9. Halusin vaan tulla kertomaan, että mun mielestä sun rinnat on kauniit myös jälkeen kuvassa 🙂

 10. Ihanan rehellinen postaus!

  Päätöstä kannattaa ehkä vielä odottaa hetki. Imetyksen lopettamisen jälkeen menee ainakin kuukausi ennen kuin maidontuotannon valmius loppuu rinnoista. Tämän jälkeen rasvakudos alkaa taas lisääntyä, niin kuin ennen raskautta. Sen jälkeenhän tekee just mitä haluaa omalle kropalle.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards