SÄHKÖPYÖRÄ JA SEN HYÖDYT ARJESSA JA LIIKUNNASSA

sähköpyörä helkama

Sähköpyörä on muuttanut meidän perheen arkea isosti! Ollaan aina tykätty pyöräillä, vaihtelevalla kokoonpanolla. Lapsena ja nuorena tietenkin pyöräiltiin paljon, mutta aikuisena innostuttiin Topiaksen kanssa pyöräilystä, kun esikoisemme oli puolivuotias ja sai alkaa istua lastenistuimessa tarakalla. Meillä oli molemmilla isovanhempien varastosta löytyneet vaihteettomat mummo-/pappapyörät, jotka olivat siihen aikaan äärettömän cool. Mutta ilman vaihteita ja hädin tuskin toimivilla jarruilla ei kovin paljoa pyöräilty. Lapsiluvun kasvaessa ja pyöräilyinnostuksen kohotessa samassa tahdissa hankimme myöhemmin molemmille paremmat pyörät. Meillä on ollut lastenistuimia ja peräkärryjä, mutta ollaan opetettu lapset pyöräilemään itse mahdollisimman aikaisin.

Sähköpyörä mahdollistaa arkiliikunnan hyödyntämisen

Silloin parikymppisinä vanhempina kahden pienen lapsen kanssa pyörämatkat olivat lyhyitä. Pyöräiltiin pari kilometria mukkilaan, ja lyhyempiä matkoja kauppaan tai vaikka jätskille. Pyöräily oli mukava harrastus, mutta ei väline oikeiden matkojen kulkemiseen. Nyt sitten taas ollaan päästy meidän pyöräilyharrastuksessa paljon pidemmälle, kun sähköpyörä on mahdollistanut pyöräilyn aivan eri tavalla, ja lapsetkin ovat ihan tavallisilla polkupyörillään pyöräilleet jopa 16 kilometrin lenkkejä jo 5 -vuotiaana. Siis vau!

Multa itseltäni loppui pyöräilyinnostus muutama vuosi sitten, kun raskaan peräkärryn vetäminen tavallisella pyörällä alkoi kyllästyttää. Meidän kotimme sijaitsee korkean mäen päällä ja kotiin pyöräily alkoi ärsyttää, kun viime metreillä tuli aina tuo kamala koitos. Lisäksi peräkärry oli tosi hankala meidän talossamme, kun sille ei yksinkertaisesti ollut pyörävarastossa tilaa, eikä se mahtunut sellaisenaan varaston ovesta. Lopulta siitä sitten luovuttiin. Nyt kuitenkin lapset ovat jo isoja, ja taapero sitten taas menee hyvin lastenistuimessa, joten aloin kaivata pyöräilyä uudestaan! Lainasin viime kesänä siskoni polkupyörää ja totesin, että tykkään pyöräillä ihan hirveästi, mutta se ei toimi arkiliikunnassa raskautensa puolesta täällä meidän maastoissa. Joten sähköpyörä alkoi kiinnostaa.

Sähköpyörä kakkosauton tilalle

Topias hankki sähköpyörän keväällä 2019, kun toinen automme meni rikki ja hän halusi auton sijaan panostaa sähköpyörään, sillä sen kanssa oikeilla renkailla ja omalla vaatetuksella liikkuminen sujuu ihan vuoden ympäri. Oltiin saatu hyvää motivaatiota minun vanhemmistani, jotka hankkivat sähköpyörät muutama vuosi sitten ja ovat siitä asti liikkuneet koko ajan niillä. He pyöräilevät päivittäin kymmeniä kilometrejä ja päästiin näkemään, että sähköpyörä oikeasti toimii arjessa. Topias oli tähän asti aina pyöräillyt paljon enemmän kuin minä, minun isoisäni vanhalla pyörällä. Hän siis oli jo valmiiksi innostunut pyöräilystä, joten sähköpyörä tuntui luontevalta upgreidaukselta. Minun kohdallani sitten taas aloitin pyöräilyn nollista sähköpyörällä, ja voidaan sanoa, että sähköpyöräilyn aloittaminen sopi hyvin molempiin lähtökohtiin!

Topias alkoi siis pari vuotta sitten kulkea työmatkat sähköpyörällä ja teki pitkiä lenkkejä lasten kanssa. Minäkin aloin sitten koko ajan enemmän innostua tästä lajista, ja nyt tosiaan minulla on oma sähköpyöräni. Syksyllä sain mahtavan Helkama CE8 -sähköpyörän ja olen aivan totaalisen rakastunut. Pakkasten ja jään saapuminen harmitti ihan hirveästi, mutta ehdittiin onneksi syksyllä jo saada hyvin makua sähköpyöräilyn maailmasta. Nyt talven jäljiltä ollaan jo päästy tekemään ensimmäinen lenkki tämän viikon plussapäivinä ennen kuin taas tuli lunta maahan, ja edelleen pyöräily nostaa valtavan hymyn huulille. En malta odottaa lumien sulamista, että pääsen pyöräilemään kunnolla! Ensi talveksi aion kyllä hankkia alle nastat, jotta ei tarvitse talvella laittaa tätä rakasta harrastusta tauolle. Tänä talvena jätettiin vielä pyörät varastoon, kun alkuraskauden pahoinvointi osui juuri samaan kohtaan lumien kanssa, eikä sitten olisi muutenkaan tullut juuri pyöräiltyä, mutta nyt on kyllä jo ihan vierotusoireita, niin pahasti tämä koukuttaa.

Miksi valita sähköpyörä?

Sillon kun oltiin Topiaksen sähköpyörää hankkimassa, minua vielä kovasti epäilytti tämä koko homma. Minulla oli sähköpyöräilystä ne samat ennakkoluulot kuin monella muulla. Onko se sitten edes liikuntaa, jos siellä kyydissä vain istutaan? Ja kun myyjä kiven kovaa väitti, että kyllä siinä silti saa samalla tehokasta liikuntaa, niin miksi en sitten hankkisi vain tavallista pyörää? Muistaako sitten sitä akkua ladata koko ajan? Entä jos akku loppuu ja pyörää tarvitsee, voiko sillä pyöräillä ilman sähköä? Eikö se pyörä lähde vain heti varkaiden mukaan? Onko sähköpyörä turha sijoitus, jos se jääkin kyllästyessä vain varastoon nojaamaan seinään? Nyt omien kokemusten jälkeen olen innolla vastaillut muiden samoihin kysymyksiin, sillä voi miten kujalla minä olinkaan ennen kuin oikeasti pääsin itse kokeilemaan!

Sähköpyörä yhdistää hyötyliikunnan ja hikiliikunnan

Sähköpyörässä tosiaan ihan oikeasti yhdistyy kaksi parasta ominaisuutta; mahdollisuus työmatkaliikuntaan ja muun arkiliikunnan hyödyntämiseen, mutta myös mahdollisuus harrastaa tehokasta hikiliikuntaa. Sähköpyörän kanssa kaikki on kiinni siitä, miten päätät pyöräillä! Helkama CE8 sähköpyörä on ollut minulle aivan täydellinen valinta, mutta Helkaman valikoimasta löytyy jokaisen tarpeisiin se juuri sinulle täydellinen pyörä. Minä en pyöräile maastossa, vaan nimenomaan haluan pyöräillä kaupungilla, tehdä kauppareissut pyörällä ja olla samalla aina mahdollisimman mukavassa pystyssä asennossa. Tässä pyörässä yhdistyvät kaikki minun toiveeni! Sähköavustuksen ansiosta kauppareissut onnistuvat hiettömästi ja kynnys pyöräilyyn autoilun sijaan on oikeasti matala. Kun pyöräileminen on helppoa ja kevyttä, tulee helpommin lähdettyä pyörällä liikkeelle. Tavallisella pyörällä tuli aina jotain tekosyitä vastaan.

Sähköavustuksen voi asettaa kolmelle eri teholle ja yleensä käytän keskitehoa, mutta ylämäessä laitan huoletta korkeimman tehon päälle. Jos mennään ihan vain verkkaista tahtia lasten kanssa, pyöräilen matalimmalla teholla. Ja muutaman kerran olen lähtenyt pyöräilemään niin, että olen unohtanut laittaa sähkön päälle, enkä ole edes sitä heti tajunnut, joten kyllä! Sähköpyörällä voi myös pyöräillä ilman sähköä, etkä ole pulassa, jos sattuisi akku loppumaan matkalla. Mutta jos yhtäkkiä vaihdat kesken pyöräilyn sähköavustuksesta normaaliin pyöräilyyn, tuntuu se tietenkin paljon raskaammalta, kun siihen ei ole tottunut.

Voit itse päättää, mitä haluat sähköpyörästä irti

Kaikki on siis tosiaan kiinni siitä, millä asetuksilla pyöräilet, ja mikä on tahtisi. Jos haluan vain saada raitista ilmaa enkä rasittaa itseäni, poljen korkeammalla sähköavustuksella ja nautin kyydistä. Ei siellä kuitenkaan silti missään mopon kyydissä istuta, vaan väkisinkin saat hyötyliikuntaa, mutta sinun ei tarvitse polkea hiestä märkänä. Voit siis huoletta pyöräillä vaikka töihin kovempaakin vauhtia, eikä perillä tunnu siltä, että pitäisi päästä suihkuun ennen töiden aloittamista. Tämän takia sähköpyörä on niin mahtava apu hyötyliikunnassa!

Jos kuitenkin haluat saada treeniä, voit vain antaa avustuksen olla hiljaisemmalla ja polkea itse enemmän. Tai jos haluat päästä pitkän lenkin ja saada kovan treenin, anna vain avustuksen olla täysillä ja polje myös itse niin kovaa kuin jaksat, se sähkö ei todellakaan tee työtä puolestasi, vaan saat nopeasti lihakset maitohapoille. Voit siis ihan täysin päättää, miten pyöräilet, ja kuinka paljon liikuntaa saat. Itse valitsen yleensä kultaisen keskitien, sillä haluan saada liikuntaa ja hien päälle, mutta en halua raskaiden ylämäkien tappavan innostustani. Joten pyöräilen ja nautin lihasten väsymisestä, mutta ylämäessä laitan avustuksen täysille ja selviän ylös ilman täysillä hakkaavaa sykettä. Ja uskon, että tämä on useimmille se, mitä sähköpyöräilyltä haetaan! Helppoa arkiliikuntaa ilman innostusta tappavia haasteita, ja mahdollisuutta vaihteluun.

sähköpyörä helkama

sähköpyörä helkama jopo

Lapsen sähköpyörä mahdollistaa pidemmätkin treenimatkat

Kuten kuvista näkee, myös meidän esikoisemme kulkee nyt sähköpyörällä! Helkaman mahtava E-Jopo keskiömoottorilla sopii aikuisille, mutta täydellisesti myös lasten käyttöön! Keskimmäinen oli vielä liian lyhyt kulkemaan E-Jopolla, mutta hänelle on luvattu myös oma sähköpyörä, kunhan hän tästä vähän vielä kasvaa. Esikoinen sitten taas on juuri täydellisen pituinen E-Jopolle ja on rakastunut sähköpyöräilyyn. Lapsen sähköpyörä on tuonut arkeemme ihan uusia puolia ja paljon lisätunteja! Kun esikoinen voi kulkea itse treeneihin pyörällä, vapautuu meidän aikatauluista iso lovi. Tavallisella pyörällä ei olla haluttu esikoista lähettää cheerleading-treeneihin, sillä mäkinen ja 9 -vuotiaalla pitkähkö matka on raskaiden treenien päälle liikaa. Mutta sähköpyörän kanssa matka sujuu täydellisesti! Jos treenien jälkeen on jalat maitohapoilla, voi sähköavustuksen laittaa korkeimmalle ja tulla verkkaisella tahdilla ilman ylimääräistä rasitusta. Sähköavustuksen kanssa hurjat ylämäet tuntuvat siltä kuin pyöräilisit vallan tasaisella alustalla.

Sähköpyörän käyttö on erittäin yksinkertaista ja sujuu hyvin myös 9 -vuotiaalta. Kotoa lähtiessä avataan lukot, laitetaan akku ja näyttö paikoilleen, sähkö päälle ja valitaan avustuksen voimakkuus. Perillä irroitetaan akku ja näyttö, ettei pyörä lähde varkaiden mukaan, pyörä lukkoon ja ei kun treeneihin. Ensimmäisellä kerralla jännitettiin molemmat, että miten tämä nyt oikein onnistuu ja osataanko me ollenkaan, mutta eipä tässä juuri ollut mitään opettelua, kun pyörän käyttö on todella yksinkertaista.

Pyöräilyä pienestä pitäen

Meidän lapset ovat aina olleet kovia pyöräilemään. Muistan itse, kuinka joskus 4 -vuotiaana pyöräilin omalla punaisella Helkamallani pihaa ympäri ensimmäistä kertaa ilman apupyöriä, ja on ollut ihanaa seurata nyt lapsilla samaa innostusta. Pyöräily on niin kivaa, että se maistuu vaikka kotipihalla sitä tuttua ympyrää polkien, mutta parasta on pyöräretket. Voi vitsi, en malta odottaa kevättä ja kaikkia mahtavia retkiä! Meidän esikoisemme pyöräili ensin apupyörillä, mutta 4 -vuotiaana lähti sitten menemään ilman. Keskimmäiselle sitten taas hankimme ensin potkupyörän ja siitä siirryttiin 3 -vuotiaana suoraan tavalliseen pyörään ilman apupyöriä. Hän tosin saattoi jopa olla vielä kahden vuoden puolella, kun hän täytti 3 vuotta vasta elokuun lopussa. Taaperon kanssa meillä on suunnitelmana hankkia nyt kevääksi potkupyörä, jotta hän oppii myös siitä tasapainoa ja pääsee sitten suoraan pyöräilemään ensi vuonna ilman apupyöriä!

Isommat lapset ovat nyt tosiaan 7- ja 9 -vuotiaat, ja pyöräilevät reippaasti pitkiä matkoja. Kolmisen vuotta sitten meillä putosi leuat lattiaan, kun mummi ja ukki kertoivat yökyläilyn jälkeen, että juu käytiin vetämässä lasten kanssa 16 kilometrin lenkki. Sen jälkeen kyllä maistui yöunet, mutta molemmat olivat jaksaneet tosi hienosti, ja vasta ihan viimeisen kilometrin kohdalla kysyivät, että onko vielä pitkä matka. Siis mieti nyt, että 4-5 -vuotias jaksaa noin paljon! Mutta niin paljon meidän lapset rakastavat pyöräilyä.

Helkama valmistaa ylpeydellä pyörät Hangossa

Nyt kun minullakin on sähköpyörä, olen alkanut uudestaan haaveilla peräkärrystä lasten kuljettamiseen, kun kesällä meille syntyy tämä neljäs vauva. En nimittäin halua pyöräilyyn taukoa! Mutta valitettavasti meidän kerrostalossa peräkärryn säilytys ei onnistu, mikä harmittaa, kun sähköpyörällä sitä olisi niin kevyt vetää. Mutta alkuun vauvan synnyttyä täytyy sitten vain tehdä pyörälenkit ilman vauvaa! Onneksi aika kuitenkin kuluu aina niin nopeasti, että ennen kuin tajutaankaan, vauvakin saa jo siirtyä pyöränistuimeen. Sitten meillä on molemmilla Topiaksen kanssa pienet kyydissä, ja isot saavat pyöräillä omilla pyörillään, ja voidaan tehdä ihania ja pitkiä koko perheen pyörälenkkejä. Onneksi nyt keväällä ehditään hyvin pyöräilemään myös ennen vauvan saapumista, ja jatkan pyöräilyä taas heti, kun synnytyksen jälkeen pystyn vain istahtamaan satulaan.

Minua ei huoleta lainkaan pyöräillä raskausaikana, kun alla on niin laadukas pyörä ja itse osaa keskittyä pysymään pystyssä. Minulle ei sovi nyt mikään muu liikuntamuoto kuin pyöräily ja uinti, sillä kärsin kovista liitoskivuista. Mutta onneksi on tämä sähköpyörä! Sen avulla saan nyt koko kevään harrastettua sopivan raskasta liikuntaa ilman kipuja. Helkaman pyörät valmistetaan Suomen Hangossa tämän yli 100 -vuotiaan perheyrityksen tehtaalla, ja suomalaisen käsityön korkeaan laatuun voi luottaa. Ei tarvitse jännittää, että oma pyörä ei olisi tarpeeksi turvallinen, kun pyörässä on kaikki kohdallaan ja itsellä kypärä päässä.

Meillä on luvassa paljon mahtavia pyöräretkiä ja odotan innolla, että lumien sulaessa saadaan aloittaa tämän pyöräilyn bucket listin toteuttaminen. Ja te pääsette mukaan matkaan, sillä tulossa on paljon juttua pyöräilystä, sähköpyöristä, parhaista pyöräreiteistä ja kaikesta muusta! En malta odottaa, että pääsen jakamaan meidän pyöräretkiä ja olen varma, että se innostus pyöräilyyn tulee välittymään ruudun läpi. Tavoitteeni on saada ennen kesää sieltä monet muutkin lähtemään pyörävarastoon tarkastamaan oman pyörän kuntoa, ja harkitsemaan sähköpyöräilyä!

sähköpyörä helkama

 

2 Responses

  1. Saako kysyä minkä pituinen Ava on? Itellä saman ikäinen lapsi ja mietin onko tuo pyörä kuitenkin vielä iso omalle lapselle. Ollaan siis etsimässä uutta isompaa pyörää naftiksi jääneen 20 tuumaisen Nopsan tilalle.

  2. Kiva kun tuo sähköpyöräily on tullut niin suosituksi. Moni ystäväkin on innostunut hankkimaan moisen menopelin. Itse olen hieman katsellut lapsille juurikin noita Helkaman sähköpyöriä. Olisihan se kiva päästä hurauttamaan pyörällä vaikkapa isovanhemmille tai siskoni luo täällä Turussa. Tähän asti matkat kun on tullut tehtyä autolla. Kiva myös, että pyörissä voi valita noita eri tehoja. https://www.starvelos.fi/sahkopyorat

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards