SÄHKÖPYÖRÄ, PYÖRÄN HANKINTA JA PYÖRÄILYN OPETTELU

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

Sähköpyörä vai tavallinen polkupyörä? Helkama on oikea valinta molempiin

Kevät on täällä ja nyt on paras aika hankkia uusi pyörä! Olipa kyseessä sitten sähköpyörä tai ihan tavallinen pyörä, keväällä yleensä ihmiset suuntaavat pyörävarastoon talvikuukausien jälkeen ensimmäistä kertaa ja toteavat vanhan pyörän liian pieneksi, tai alkavat laittaa edelleen sopivaa pyörää kevätkuntoon. Polkupyörän hankinta on oma prosessinsa, ja tänä päivänä siihen saa laittaa vielä enemmän ajatusta, kun kannattaa miettiä uutta hankkiessa myös sitä, olisiko sähköpyörä sinulle sopiva ratkaisu. Jos vanha pyörä on kunnossa, on nyt aika tehdä pyörän keväthuolto! Mutta jos on tarvetta uudelle pyörälle, kannattaa hankinta laittaa liikkeelle, sillä pyörät viedään nyt käsistä. Eli nyt on myös loistava hetki myydä lasten pieneksi jääneet pyörät eteepäin! Miksi sitten sitä sähköpyörää kannattaisi harkita? Siitä voit lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Meidän perhe on aina tykännyt pyöräillä, mutta pyöräilyyn on tullut välillä jopa vuosien taukoja, sillä tämä on ehdottomasti välineurheilua ja huonolla pyörällä polkeminen tuskastuttaa ja tappaa innon herkästi. Eilen nautittiin ihanasta keväisestä säästä ja tehtiin kunnon pyöräretki lähiluontoon, paikalliselle liikuntakentälle ja tietenkin myös lähikaupalle jätskit ostamaan. Minä sieltä jonon perältä huutelin onnellisena Topiakselle kotiin palatessa, että vitsi tämä on ihanaa, kun mullakin on nyt kunnollinen pyörä ja voidaan tehdä perheenä näitä retkiä! Pitkään pyöräily oli enemmän Topiaksen ja lasten juttu, kun mulla innostus kuoli vanhan huonon pyörän kanssa, mutta sähköpyörä muutti kyllä meidän arjen ihan täysin.

Sähköpyörän kanssa pyöräily onnistuu vielä hyvin näin tukevasti raskaanakin! Eilen tosin totesin, että polkiessa saa jo vähän avata reisiä, kun vauva oli laskeutunut sen verran alas, että vatsa otti reisiin kiinni. Ja liikkeelle lähtö on vähän hankalaa, kun vaikka selkä on kiinni satulassa, vatsa ottaa jo kiinni tankoon. Mutta hyvin tämä kuitenkin onnistuu, eikä rasita yhtään liikaa, kun tässä kohtaa raskautta voin hyvällä omatunnolla pitää koko ajan sähköavustuksen täysillä. Saan vain verkkaisesti polkea ja nauttia yhteisestä tekemisestä, ja pyörä liikkuu ilman suurta ponnistelua. Mutta samalla kuitenkin saan myös liikuntaa! Jos lopetat polkemisen, ei se pyörä yksin liiku. Mutta sähköpyörän ansiosta saan siis tehdä pidempiäkin pyöräretkiä ja polkea ylämäkiä tällaisella raskaana olevalle sopivalla kevyellä tahdilla.

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

Pyörän keväthuolto – mitä pitää muistaa?

Meillä oli tänä keväänä hyvä tilanne, sillä minä ja esikoinen saimme tosiaan syksyllä nämä mahtavat Helkaman sähköpyörät, joten pyöräasiat olivat hyvällä tolalla. Myös Topiaksella oli ennestään sähköpyörä, ja keskimmäisenkin pyörä oli vielä hyvässä kunnossa, mutta koon puolesta hän alkaa kaivata isompaa tuumakokoa. Ja parempia vaihteita! Kesäksi hän siis saa sitten vielä uuden pyörän. Mutta me pääsimme siis tänä vuonna uusien pyörien hankinnan sijaan urakalla tekemään keväthuoltoa!

Talven jälkeen pyörät on hyvä tarkistaa huolella. Ensin pyörä kannattaa pestä, sillä puhdasta pyörää on paljon mukavampi käsitellä. Renkaiden kunto tulee tarkistaa, ja vanteiden myös, ja renkaat tulee tietenkin pumpata. Myös ketjut pitää tarkistaa ja tarvittaessa voidella. Jarrut ja vaihteet tulee myös tarkistaa. Tsekkaa myös kaikkien valojen toimivuus ja vaihda tarvittaessa kuluneet tai rikkinäiset osat. Muista, että myös pyörän takana kuuluu olla valo! Olen itse niin huono huolehtimaan näistä, että olen todella tyytyväinen siihen, että tässä Helkama CE8 sähköpyörässä on näppärästi nappia painamalla käynnistyvät valot edessä ja takana, ja ne saavat siis virtansa akusta, joten minun ei tarvitse huolehtia patterien vaihtamisesta tai valojen heikentymisestä.

Pyörän huoltaminen on todella tärkeää, ettei pääse matkalla tulemaan mitään yllätyksiä, ja että pyörä pysyisi pitkään hyvässä kunnossa. Minä fiksuna tyttönä eräänä keväänä lähdin ensimmäistä kertaa pyöräilemään 16 kilometria anopin luo, jossa Topias jo oli lasten kanssa, ja ihmettelin vain huonoa kuntoani, kun ei tunnu pyörä liikkuvan ja polkeminen oli niin raskasta. Ketjutkin lähti jo heti alussa, mutta sain sentään ne takaisin ja loppumatkan yritin olla vaihtamatta kauheasti vaihteita. Perille päästyäni Topias repesi nauramaan, että noilla tyhjillä renkaillako poljit tänne koko matkan. Eihän mulla tullut mieleenkään tehdä mitään keväthuoltoa! Ja siitä opittiin.

helkama sähköpyörä pyörän hankinta

Uuden pyörän hankinta

Jos taas edessä on nyt uuden pyörän hankinta, kannattaa miettiä tarkkaan, millaista pyörää olet etsimässä. Ammattilaiset liikkeessä myös osaavat auttaa paljon! Jos sähköpyörä kiinnostaa, kannattaa tutustua Helkaman e-bike expertteihin, josta saat takuulla osaavaa apua. Muutenkin suosittelen lämpimästi Helkamaa kaikkiin pyörähankintoihin! Suomen Hangossa valmistettavat pyörät ovat taattua laatua ja suomalaisen ostaminen on vastuullisuusteko. Helkama on yli 100 -vuotias perheyritys tosiaan Hangossa sijaitsee Suomen suurin – ja ainoa yli 25 000 pyörää vuodessa valmistava tehdas. Sähköpyörä tai perinteinen polkupyörä, Helkaman pyörän valitsemalla voit luottaa sen olevan valmistettu suurella ammattiylpeydellä.

Helkaman valikoimasta löytyy pyöriä joka lähtöön. Alkuun kannattaa miettiä, missä ja miten paljon pyöräilet. Kaipaatko maastopyörää, kaupunkipyörää vai hybridiä? Meillä maastossa pyöräilystä nauttiva Topias halusi maastopyörän, mutta minulla sitten taas ei ole maastopyörän ominaisuuksille tarvetta. Pyörän tyypin lisäksi kannattaa miettiä, millaisessa asennossa haluat pyöräillä. Satulaa voi aina vaihtaa ja montaa muutakin ominaisuutta muokata, kunhan pyörässä on sopiva runkokorkeus ja sinulle sopiva asento. Pystystä asennosta pitävälle hyvä valinta voisi olla myös Helkaman Jopo, sillä se sopii täydellisesti vaikka koko perheen pyöräksi ja mukautuu monen kokoiselle käyttäjälle! Meidän esikoisella on tämä Helkaman E-Jopo, joka on aivan täydellinen, ja keskimmäinen kovasti odottaa kasvavansa tarpeeksi pitkäksi, että hänkin vielä saa oman E-Joponsa.

Pyöräilyn opettelu lasten kanssa

Meillä kulkee nyt tämä taapero mukavasti istuimessa isin takana, mutta tarkoitus on opettaa hänetkin ajoissa pyöräilemään. Meidän isot ovat lähteneet hienosti jo pienenä pyöräilemään ja ovatkin jaksaneet vetää hurjan pitkiä retkiä! Halutaan saada kaikki lapset innostumaan pyöräilystä, jotta saadaan säilyttää pyöräily koko perheen mukavana harrastuksena. Esikoiselle me aikoinaan ostettiin ensimmäiseksi pyöräksi polkupyörä ja siihen apupyörät, ja hän kyllä oppi tosi hienosti pyöräilemään. Keskimmäisen kohdalla sitten taas oltiin enemmän tutkittu asiaa ja laitettiin hänet jo 1 -vuotiaana aloittaamaan potkupyörällä, jonka ansiosta hänestä tuli tosi vahva pyöräilijä. Potkupyörällä pienen pyöräilijän tasapaino kehittyy aivan mahtavasti ja pyöräilyn pystyy aloittamaan paljon aiemmin kuin perinteisellä polkupyörällä. Ja kun on potkupyörällä harjoitellut hienosti, on helppoa sitten noin 3 -vuotiaana siirtyä pyöräilemään polkupyörällä suoraan ilman apupyöriä! Apupyöristä eroon pääseminen on paljon vaikeampaa kuin niiden kokonaan skippaaminen.

Nyt taaperon kanssa aiotaan siis mennä samalla suunnitelmalla. Tänä kesänä hän saa alkaa harjoitella potkupyörällä ja sillä mennään sitten varmaan vielä seuraavakin kesä, kunnes sitten alkaa näyttää siltä, että on aika siirtyä kokeilemaan polkupyörää. Ja suoraan tietty siis ilman apupyöriä. Potkupyörällä pääsee hurjan kovaa vauhtia ja sillä jaksaa myös yllättävän pitkiä matkoja. Pieniä retkiä pääsee siis hyvin tekemään myös potkupyöräilevän lapsen kanssa, mutta koko perheelle avautuu uusi maailma, kun kaikki lapset pääsevät polkemaan.

Sähköpyörä on mullistanut meidän arkiliikunnan

Meille pyöräilystä on tullut niin mahtavasti luonnollinen osa arkea. Sitä on toki nyt vähän hidastanut tämä raskaus, mutta lyhyemmät matkat kyllä onnistuvat hyvin isommankin mahan kanssa. Kesällä minäkin pääsen taas pyöräilemään pidempiä matkoja, kunhan ehdin palautua synnytyksestä, enkä malttaisi odottaa sitä aikaa! Lämmin aurinko, kylmä vesipullo ja alla Helkama CE8 sähköpyörä. Onko täydellisempää tapaa aloittaa liikkuminen ja palautua fyysisesti rankasta raskaudesta?

Lapset ovat innoissaan keväästä, kun he saavat itse taas pyöräillä treeneihin, ja se on helpottanut meidän arkea niin paljon. Meillä on tarkoituksena nyt opetella myös enemmän kaikkia reittejä, jotta he voivat pyöräillä kavereille ja muihin mukaviin paikkoihin kesän aikana. Pyöräily on niin mahtava keino lisätä arkiliikuntaa ja viettää yhteistä aikaa. Maailman paras harrastus!

Lue lisää

Sähköpyörä ja sen hyödyt arjessa ja liikunnassa

 

One Response

  1. Kiitos näistä ajatuksista pyörän huoltoa ajatellen! Olen harkinnut sähköpolkupyörän hankkimista koska meillä lapsia ja pyörällä pääsisi helpommin kuin autolla ajoittain tekemään matkat. Turussa ei onneksi mäkiä ole paljon pyöräiltävänä mutta sähköavusteinen pyörä voisi auttaa ajoittain kun kuormaa on matkassa 🙂 Katselin yhden paikallisen myyjän valikoimaa mielenkiinnosta. Luultavasti on mentävä pyöräliikkeeseen katsomaan ja hakemaan apua oikean pyörän valintaan, https://www.starvelos.fi/sahkopyorat

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards