RAUTAINFUUSIO RASKAUSAIKANA

rautainfuusio raskaana raudanpuuteanemia

Raudanpuuteanemia

Olen lapsesta asti kärsinyt raudanpuuteanemiasta ja tällä kertaa arvoni pysyivät jopa raskaana ensimmäistä kertaa kurissa. Viimeisen kolmanneksen lähestyessä kävi kuitenkin niin, että aloin saada rautavalmisteista ja vitamiineista kovaa pahoinvointia, ja jouduin lopettamaan niiden käytön, jotta en joutuisi ”turhaan” syömään koko ajan pahoinvointilääkettä. Tässä kohtaa hemoglobiinini oli muistaakseni 117 ja ferritiini 47, joten arvot olivat minulle ihan hyvät. Pian aloin kuitenkin kärsiä selvistä raudanpuutteen oireista, mutta pitkään laitoin ne vain raskauden piikkiin, sillä raskaus yksinäänkin voi aiheuttaa kaikenlaista hengenahdistusta, unettomuutta, heikotusta ja muuta. Oloni kuitenkin pahentui nopeasti ja pääsiäisenä päätin lähteä extempore yksityiselle rautatutkimuksiin. Tulokset tulivat nopeasti ja reilussa kuukaudessa arvoni olivat pudonneet huomattavasti, Hemoglobiini oli enää 96 ja ferritiini 6. Rautavarastot olivat siis tyhjät.

Rautainfuusio on nopein apu raudanpuutteeseen

Minulla oli sopivasti heti pääsiäisen jälkeen neuvola, joten välitin nämä arvot sinne. Neuvolalääkäri oli paikalla vasta seuraavana maanantaina, jolloin hän sitten laittoi heti eteenpäin lähetteen äitiyspolille, mutta varoitteli, että lähete voi vielä pompata takaisin, sillä raudanpuutetta ei aina oteta tosissaan. Olin valmistautunut pitkään odotteluun ja pompotteluun, ja toivoin vain, että ehdin vielä infuusioon ennen synnytystä. Kuitenkin jo samana iltapäivänä minulle soitettiin TYKS:istä ja kysyttiin, että pääsenkö ylihuomenna suoraan infuusioon. Ei tarvinnut mennä edes lääkäriin! Raudanpuute otettiin alusta asti tosissaan.

Rautainfuusio TYKS:issä

Kaksi päivää lähetteen saamisesta, eli viime viikon keskiviikkona minä sitten astelin TYKS:in prenalle, jossa vielä otettiin labrat ja sitten lähdettiin tsekkailemaan ensin vauvaa. Makasin käyrillä ja yritettiin saada tippaa siinä onnistumatta. Jouduttiin sitten kutsumaan anestesialääkäri, joka onneksi löysi yhden sopivan suonen tuolta käsivarresta. Samalla käyrille piirtyi koko ajan kovia supistuksia, ja kyllä ne tuntuivatkin. Tässä tätä kirjoittaessakin joudun koko ajan välillä pysähtymään hengittelemään supistusten läpi, mutta eivät nämä vielä ole niitä avaavia supistuksia, vaan minulla on tätä taipumusta supisteluun ilman, että ne tekevät mitään. Vauvalta piirtyi kuitenkin koko ajan nättiä käyrää ja hän kovin siellä yritti jumpata antureita pakoon, joten pääsin pian pois käyriltä ja alettiin tiputtaa rautaa.

Sain suoraan sen tonnin rautainfuusion, eli tupla-annoksen, jonka sain myös viime raskaudessa. Viime raskaudessa arvoni olivat 101 ja 6, kun pääsin infuusioon, eli aika samat kuin nyt. Hemoglobiini oli tällä kertaa vielä alhaisempi. Mitään reaktiota rautaan ei tullut taaskaan, ja aika meni siinä ihan leppoisasti Instagramia selatessa.

rautainfuusio raskaana raudanpuuteanemia

Raudanpuutteen oireet helpottavat viiveellä

Nyt jo huomaan, että hengittäminen on vähän helpompaa ja olen vähän energisempi. Kokemuksesta tiedän, että kunnolla infuusio alkaa vaikuttaa vasta myöhemmin, mutta on ollut hienoa huomata, että ne pahimmat oireet ovat vähän helpottaneet jo näin nopeasti. Ensimmäinen asia, jonka huomasin, oli heti seuraavana päivänä se, että poskeni olivat saaneet väriä. Olen ollut niin kalpea viime aikoina, mutta nyt alkaa taas näyttää elävämmältä. Odotan niin suurella innolla oireiden helpottamista, sillä täällä kotona olisi ihan hirveästi tehtävää ennen vauvan tuloa. Olisi myös ihanaa jaksaa taas puuhata enemmän lasten kanssa. Mutta hyvässä vauhdissa ollaan, sillä viimeksi aloin parin viikon jälkeen huomata olossa jo selkeää eroa, ja parin kuukauden sisällä oireet olivat kadonneet. Synnytykseen on aikaa vielä ainakin se 6 viikkoa, joten tässä on hyvin aikaa parantua ja alkaa valmistella kaikkea vauvaa varten! Elättelen toivoa, että rautavarastojen täyttäminen auttaisi myös supistuksien kanssa.

rautainfuusio raskaana raudanpuuteanemia

Raudanpuutteeseen ei uskota

Hirveästi Suomessa saa taistella rauta-asioissa, kun raudanpuutetta pidetään muotitautina ja monet lääkärit eivät suostu edes mittaamaan potilaiden ferritiiniä. Tässä raskaudessa minä olen kuitenkin saanut koko ajan aivan loistavaa hoitoa ja minua on kuunneltu näiden raudanpuuteasioiden kanssa. Toki se on varmasti auttanut, että taustalla on jo diagnoosi raudanpuuteanemiasta, ja lisäksi raudanpuutteeseen on helpompi saada hoitoa raskausaikana, sillä raudanpuutteen tiedetään vaikuttavan myös sikiöön. Ja jos edessä on synnytys ja mahdollisesti suurtakin verenvuotoa, olisi rauta-arvot hyvä saada ajoissa kuntoon.

Tsemppiä kaikille raudanpuutteen kanssa taisteleville! Yrittäkää jaksaa taistella ja pyytää toista lääkäriä, jos teitä ei kuunnella.

Lue lisää

Rautainfuusio ja synnytyksen käynnistys

36. raskausviikko

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards