RASKAUDEN AAKKOSET

Muistatteko vielä, kun siellä 2010 -luvun puolella tehtiin näitä aakkospostauksia paljon? Oli äitiyden aakkosia ja varmaan paljon muita eri teemoja, ja ne sitten kiersivät blogista blogiin. Noh, päätin nyt tehdä tähän raskauteen liittyen vanhan kunnon aakkospostauksen!

© Sonja Siikanen

A – Akupunktio. Kokeilin akupunktiota viimeksi pitkittyneen latenssivaiheen aikana ja olisin halunnut kokeilla sitä myös aktiivisen synnytyksen aikana, mutta valitettavasti se ei sitten ollutkaan enää mahdollista. Ensi kerralla voisin taas kysellä, josko TYKS:issä olisi akupunktiota hallitseva kätilö vapaana!

B – Burana. Sitä on kova ikävä! Olen kärsinyt viime aikoina kovasta päänsärystä ja ikävöin kyllä suuresti Buranaa. Panadol yksinään ei vain ole yhtä tehokas. Mutta onneksi sitten jälkisupistuksiin saa Buranaa ja Panadolia!

C – Covid. Korona on tietty tässä pelottanut jonkun verran, kun siitä on raskauteen liittyen niin vähän tutkittua tietoa, ja asiantuntijoiden mielipiteet muuttuvat koko ajan uuteen suuntaan. Onneksi tässä ollaan tähän asti selvitty ilman tartuntaa, mutta olisi niin meidän tuuria, että juuri ennen synnytystä joku perheenjäsen sairastuu tai altistuu.

D – D-vitamiini on tärkeää muistaa aina, ja erityisesti raskausaikana! Muistan vielä, kuinka pihalla olin 2011 raskaaksi tullessani, enkä tajunnut yhtään, miksi tällaista pitäisi syödä, kun äiti ja iskä ostivat minulle purkin D-vitamiinia.

E – Ehkäisy. Ehkäisyvaihtoehdot ovat mietityttäneet myös paljon raskausaikana. Meillä on suunnitelmana vasektomia heti, kun se vain onnistuu, mutta olen nyt pohtinut, josko pitäisi siihen rinnalle ottaa myös hormonikierukka.

© Sonja Siikanen

F – Ferritiini. Sen kanssa on saanut raskausaikoina taistella! Mutta onneksi se on nyt taas nousussa rautainfuusion jälkeen ja synnytyksen jälkeen aloitan hyväksi todetun Sideralin uudestaan, jotta arvot pysyvät kunnossa.

G – Glykyrritsiini. Nykyään ei enää salmiakkia ja lakritsia suositella lainkaan syötäväksi raskauden aikana tämän glykyrritsiinin takia. Mutta vielä 2011 ja 2013 minulle oikein erityisesti suositeltiin paljon salmiakkia nostamaan alhaisia verenpaineita. Joka raskauden alussa on kyllä tärkeää käydä läpi sen hetken suositukset, sillä niissä voi tulla isoja muutoksia.

H – Hyperemeesi. Tällä kertaa onneksi vältyin siltä ensimmäistä kertaa, mutta kolme kertaa se on jo käyty läpi. Kamalinta tuskaa ikinä.

I – Imetys. Odotan imetystä niin paljon! Minulla ei maito ole ikinä alkanut vielä raskaana nousta, eikä oikeastaan edes tihkua. Vasta sitten kolmisen päivää synnytyksen jälkeen se nousee yhtäkkiä kerralla kunnolla, sitä ennen ei juuri tule mitään. Nyt raskausaikana aion ruveta pian taas päivittäin säännöllisesti rasvaamaan nännejä, jotta imetyksen alku sujuisi kivuttomammin.

J – Jumppapallo. Se on kolmannen kolmanneksen paras kaveri! Tässä on huomattavasti tuolia parempi istua nyt liitoskipujen kanssa, vaikka tämäkään ei kivuton vaihtoehto ole, ja erityisesti supistusten kanssa jumppapallo on niin hyvä. Sitten kun alkaa taas enemmän lopussa supistella, teen vakkarisiirtoni ja vien jumppapallon kylppäriin, jossa istun suihkuttelemassa jumppapallolla. Lämmin vesi ja jumppapallo on superhyvä yhdistelmä! Mutta pitää kyllä varoa, ettei liukastele.

© Sonja Siikanen

K – Kätilö. Tämä on aina tosi jännittävää ja jopa pelottavaa odottaa, että millainen kätilö sattuu sitten synnytyksessä omalle kohdalle! Onneksi suurin osa kätilöistä on aina ollut ihania.

L – Limatulppa. Tämä herättää aina paljon keskustelua! Ensimmäisessä raskaudessa muistan selkeän limatulpan irtoamisen, mutta muissa raskauksissa en muista sellaista huomanneeni. Limatulppahan ei välttämättä enteile yhtään mitään, ja sitä voi muodostua koko ajan lisää.

M – Magnesium. Siitä on tullut minulle uusi tuttavuus! Ennen ei tällaista vaivaa ole ollut, mutta nyt olen alkanut kärsiä kamalista suonenvedoista. Onneksi magnesiumista on löytynyt apua!

N – Napanuora. Mulla ei ole ikinä ollut vauvalla napanuora kietoutunut ympärille, vaikka näitä kauheasti kuulee! Nyt olenkin alkanut miettiä, että mahtaako tämä synnytys sujua, kuten muutkin, vai tuleeko siellä jotain yllätyksiä, esimerkiksi napanuoran takia.

O – Onni. Olen vaan niin onnellinen! Raudanpuutteen tuoma sumu alkaa pikkuhiljaa väistyä ja onnentunteet nousevat uudella tapaa pintaan. En malta odottaa tämän pienen ihmisen tapaamista!

P – Perätila on ollut vähän pelottava teema, mutta tämäkin vauva onneksi onkin jo raivotarjonnassa, joten sitä ei tarvitse enää jännittää! Usein olen kuitenkin etsinyt tietoa perätilasynnytyksistä etukäteen, kun siinä ennen vauvan kääntymistä tulee mietittyä kaikenlaista.

© Sonja Siikanen

Q – Q10 on ainoa sana, jonka keksin! Eli koentsyymi Q10, joka voi olla hyvä apu raskautta yrittäessä. Laitan postauksen loppuun linkin tekemääni postaukseen kaikista mahdollisista keinoista löytää apua raskautumiseen.

R – Raskaushimot. Niitä on ollut ja paljon! Tällä hetkellä mulla ei ekaa kertaa tämän raskauden aikana ole mitään suurta tiettyä himoa. Olo nyt nyt jotenkin paljon tasaisempi.

S – Sokerirasitus. Tässä ja viime raskaudessa en suostunut ollenkaan tekemään sokerirasitusta. Ensimmäisissä raskauksissa sitä yritettiin, mutta en vain saa sitä litkua alas oksentelun takia. Joten kolmannella kertaa ilmoitin, että enää en aio edes yrittää, kun sokeriarvoni ovat aina kuitenkin olleet täydelliset. Minulla on sitten tehty muutama paastoarvon mittaus ja olen itsekseni välillä kotona varmuuden vuoksi mitannut arvoja, ja ne ovat aina erinomaiset.

T – Tukivyö on tässä raskaudessa ollut minulle valtava apu, kumpa olisin löytänyt sen jo aiemmin! Liitoskipuja ei mikään vie pois, mutta tukivyö vähän helpottaa liikkumista. Minulla on liitoskipujen lisäksi vatsassa paljon kipua, kun olen pitkään pystyssä, ja tukivyö vie tämän kokonaan pois. Niin parasta! Minulla on käytössä Lola&Lykke:n tukivyö, jonka sain aiemmin yhteistyön merkeissä.

U – Unettomuus on vaivannut minua aikalailla. Välillä siihen on selkeitä syitä, kuten päänsärky, suonenvedot ja jatkuvat pissalla ravaaminen, mutta välillä sitten taas mitään tekijää ei ole. Ei vaan saa nukuttua. Onneksi pian saa vauvan kanssa toivottavasti nukkua! Vaikka pitääkin yöllä paljon heräillä, jos vauvalla ei ole mitään koliikkia, saadaan kuitenkin kivasti nukuttua niissä väleissä. Viimeksi ainakin saatiin.

V – Verenpaine. Verenpaineita olen nyt joutunut mittailemaan kotona, kun minulla on muita raskausmyrkytyksen oireita ja vähän proteiinia pissassa. Paineet ovat onneksi olleet kuitenkin tosi hyvät!

© Sonja Siikanen

W – Wasabi! Wasabia on ikävä, sillä sitä syön tietty vain sushin kanssa. En malta odottaa, että saan rauhassa alkaa syödä taas sushia! Namnamnam. Viimeksi tilasin synnärille jäätävän annoksen lohinigireitä, saa nähdä maltanko nyt odottaa kotiin, vai pitääkö taas korkata sushit jo sairaalassa.

X – Xylitol on taas ainoa sana, jonka keksin. Hammasterveys on tosi tärkeää raskausaikana! Ja xylitolpastilleja söin hirveästi alkuraskaudessa pahoinvoinnin takia. Nyt mennään ihan hammaspesuilla ja purkalla.

Y – Ylävatsakipua minulla on myös ollut tässä jonkin verran, mutta onneksi se vaikuttaa nyt johtuvan jostain muusta kuin raskausmyrkytyksestä. Tämä on kuitenkin sellainen oire, mitä kannattaa aina tarkkailla!

Z – Zalando. Sieltä ja H&M:ltä olen tällä kertaa löytänyt parhaat äitiysvaatteet! Imetysvaatteitakin olen jo vähän ostanut odottamaan, jotta on heti jotain mukavaa päällepuettavaa synnytyksen jälkeen, eikä tarvitse lähteä shoppailemaan.

Å – Åbo. Nyt menee jo vaikeaksi! Mutta heitin tähän nyt ruotsinkielisen Turun, sillä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa minä taas tulen synnyttämään. Tuntuu kivalta synnyttää tutussa paikassa! Vuonna 2013 jouduin synnyttämään evakkotiloissa.

Ä – Äitiysneuvola on ollut mulle tärkeä. Vaikka kyseessä on jo neljäs lapsi ja mitään uutta ei juurikaan tule vastaan, musta neuvolassa on kiva käydä. On hyvä seurata kaikkia arvoja ja vauvan kasvua, mutta lisäksi siellä on kiva ihan vaan jutella omasta voinnista. Meillä on tosi hyvä neuvola ja voin luottaa siihen, että sieltä saan aina tarvittaessa apua.

Ö – Öiset bailut. Vauva pitää öisin tällä hetkellä hirveitä bileitä! Siitä on tullut yksi syy lisää unettomuuteen, sillä tämän kokoinen vauva osaa jo satuttaa ja ne liikkeet todellakin pitävät hereillä. Hän on tosi aktiivinen tyyppi!

© Sonja Siikanen

Lue lisää

Poppakonstit raskautumiseen

Valokuvaaja Sonja Siikanen

Pahimmat raskaushimot

One Response

  1. Kälyni on aikanaan kääntynyt päivää ennen synnytystä takaisin perätilasn eli sekin on aina mahdollista, vaikkakin harvinaista. Ja sen käännöksen toki huomaa äitikin. Tarkoitus ei ole pelotella, todet vain, etä kaikki on mahdollista.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards