PELOTTAVIA HETKIÄ LASTENPÄIVYSTYKSESSÄ

Meillä oli eilen todella pelottava ilta. Päivä oli sujunut aivan normaalisti ja taapero oli ulkoillut kahteen otteeseen, leikkinyt paljon, syönyt ja nukkunut normaalisti. Toisella ulkoilukerralla isin kanssa hän alkoi yhtäkkiä pyytää kotiin, joten he palasivat 45 minuutin ulkoilun jälkeen sisälle ja ulkovaatteet riisuttuamme huomasimme taaperon käyttäytyvän oudosti. Ensin ajateltiin, että hänellä on vatsa jumissa, kun hän pinnisteli ja sai outoja väristyksiä. Aloimme miettiä, että lämmin kylpy voisi rentouttaa ja alettiin riisua. Siinä vaiheessa huomasimme, että taaperon iho oli kauttaaltaan aivan sininen. Kaikki verisuonet näkyivät läpi ja väristyksien lisäksi hän alkoi täristä ihan hulluna. Tässä kohtaa huomasimme, että se pinnistely olikin hengitykseen liittyvää. Hän pinnisteli kovaa pallealla saadakseen hengitettyä kunnolla.

Seuraavaksi aloimme sitten epäillä, että hän olisi paleltunut ulkona. Kädet ja jalat olivat ulkoilun jälkeen vähän kylmät, mutta eivät mitenkään erityisesti. Hänellä oli sisävaatteiden lisäksi fleecehaalari, villasukat, toppahaalari, toppahanskat, talvikengät, ohut kypärämyssy ja villakypärämyssy. Pakkasta oli 12 astetta ja hän liikkui ulkona, mutta sininen iho ja tärinä kuitenkin tuntuivat siltä, että hänen on kylmä. Ruumiinlämpö oli kuitenkin aivan normaali. Menimme sitten lämpimään kylpyyn ja suihkuun, ja siellä se tärinä vain voimistui.

Pian tultiin kylvystä pois ja soitin lastenpäivystykseen. Takaisinsoittoa odotellessa taapero alkoi väsyä, eikä pian enää pysynyt hereillä. Ja kun hän ei enää pysynyt hereillä ja tietoisesti pinnistellyt sen hengityksen eteen, hengitys muuttui katkonaiseksi ja tapahtui pallealla. Tässä kohtaa jo soitettiin isommille hoitajaa ja alettiin valmistautua lähtöön, ja pian saatiinkin soitto päivystyksestä. Tässä samalla vartin sisällä taaperon ruuminlämpö nousi normaalista 39,3 asteeseen kainalosta mitattuna. Päivystyksestä oltiin myös näistä oireista tosi hämmentyneitä, mutta käskettiin tulla heti näytille. Siellä mietittiin, että pitäisikö tulla ambulanssilla, mutta oltiin jo valmiita lähtemään ja sitä mieltä, että kun meitä on kaksi, voidaan tulla autolla niin, että toinen on takapenkillä vahtimassa taaperoa. Minä sitten olin koko matkan takapenkillä ja pitelin kättä taaperon haalarin sisällä hengitystä tunnustellen. Taaperoa ei edelleenkään saanut hereille pukemisen tai minkään muun läpi, ja hengitys katkeili koko ajan.

Sairaalassa sitten lopulta yhtäkkiä taaperon olo alkoi kohentua, kun kuumelääkkeet vaikuttivat. Kuume pysyi kuitenkin aika ylhäällä, mutta hän alkoi olla taas oma itsensä ja pysyi hereillä, ja hengitti taas normaalisti. Pari tuntia siellä oltiin seurannassa ja tutkittavana, mutta kaikki oli kuumetta lukuunottamatta normaalia. Lääkärit päätyivät siihen lopputulokseen, että taaperolle nousi kuume jostain syystä niin epätavallisen nopeasti, että elimistö meni vähän shokkiin ja siitä aiheutui niin rajut oireet. Parissa tunnissa kuitenkin sitten keho tottui siihen kuumeeseen ja muut oireet katosivat.

Tämä oli kyllä taas yksi pelottavimmista hetkistä vanhempina. Kaahattiin aika kovaa sairaalaan ja oltiin oikeasti peloissamme. Yksikään lapsi ei ole ikinä mennyt noin tiedottomaksi ja ollut noin huonovointinen. En ole osannut edes ajatella, että vartissa voi nousta noin huomattava kuume. Ja tunnin sisällä taapero meni ihan normaalista todella huolestuttavaan kuntoon. Taapero sai viikko sitten vesirokkorokotteen ja todennäköisin selitys nyt onkin, että hän sai siitä sitten tällaisen reaktion. Mitään muita oireita kun ei ole, ainoastaan tämä yhtäkkinen kuume.

Pääsimme sitten tosiaan illalla kotiin ja taapero jo kotona söi ranskalaisia, kun päivällisen missattuamme ajoimme kotiin mäkkärin autokaistan kautta. Yön hän myös nukkui tyytyväisenä, vaikkakin oli koko ajan kuumetta. Kuume pysyi kuitenkin siinä 37,6-38,5 välillä. Minä käyn öisin jopa tunnin välein vessassa raskauden takia, ja siinä sitten koko ajan samalla jäin vielä tarkkailemaan hänen vointiaan, mutta sen alun shokin mentyä ohi hän oli ihan samanlainen kuin yleensäkin kuumeessa. Tänään hän on edelleen ollut kuumeessa, mutta jatketaan seuraamista ja jos ei mene muutamassa päivässä ohi niin sitten yhteyttä lääkäriin taas!

Kiitos taas lastenpäivystykselle hyvästä hoidosta! On kyllä meistä mahtavaa, kun Turussa nykyään on erikseen lastenpäivystys, siellä ollaan ehditty jo monesti asioida.

 

5 Responses

 1. Voisikohan tämä johtua ihan ”vain” vauvarokosta? Kolmen päivän kuumeeksihan sitä myös kutsutaan ja oireina taitaa olla ensin vain kova kuume.
  Sitä odottelen meille sapauvaksi jossain vaiheessa.

  Hyvä että taapero toipui nopeasti lääkkeillä.

 2. Hui kamala! Onneksi selvisitte säikähdyksellä, mutta ei tuollaista toivoisi tapahtuvan.❤

 3. Voi ei, varmasti pelästyitte!
  Älkää pelästykö uudelleen, jos kuumeen laslettua taapero pelmahtaa päästä varpaisiin vesikelloille! 🙂
  Nimimerkillä ”1/5 sai jäätävän reaktion vesirokkorokotteesta oikein pitkän kaavan kautta” 😀

 4. Mun lapselle tuli kuumekouristuksia ja niissä huulet sinersi ja lapsi tärisi/kouristi ja hengitys oli semmoista haukkomista.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards