MITEN SAADA SYNNYTYS KÄYNTIIN?

Multa kyseltiin tällä viikolla instassa vinkkejä synnytyksen käynnistämiseen, ja päätin sitten kirjoittaa vähän tästä aiheesta ihan tänne blogin puolelle, kun tämä on itsellekin pian ajankohtaista! Tässä kun on neljäs raskaus menossa ja kolme synnytystä jouduttu käynnistämään, olen luonnollisesti lukenut aiheesta hirveästi ja kokeillut ihan kaikkea mahdollista aiempien raskauksien kohdalla. Ja mitään oikeaa taikakeinoahan tähän ei ole. Vauva syntyy, kun on valmis syntymään! Mutta se antaa äidille myös sitä henkistä voimaa, kun tuntuu, että voi yrittää tehdä jotain sen tilanteen edistämiseksi. Etenkin, jos esimerkiksi omaan tapaani kärsii loppuraskaudessa kovista kivuista, voi täysillä viikoilla saada uutta voimaa jaksamiseen, kun tietää yrittäneensä kaikkea. Ja jos vauva olisi muutenkin valmis tulemaan, jokin näistä keinoista voi silloin oikeasti käynnistää synnytyksen.

Helpoin tapa käydä läpi näitä keinoja on varmaan ihan vain listaus, joten listaan tähän kaikki itse muistamani keinot, ja niiden perään laitan kommentteja. Mutta heti alkuun voin tiivistää malttamattomille, että paras keino tuntuu olevan yhdistelmä rasitusta ja rentoutumista, ja parhaat (ja oikeasti todistetusti toimivat) yksittäiset keinot ovat seksi ja nännihieronta!

Keinoja synnytyksen käynnistämiseksi

Seksi – Aloitetaan nyt tietenkin kolmesta ässästä. Seksi on ihan oikeasti mahdollinen keino synnytyksen käynnistämiseen, sillä siemennesteen sisältämä prostaglandiini pehmentää ja kypsyttää kohdunsuuta. Orgasmi myös lisää oksitosiinin eritystä ja näin ollen voi saada supistelun alkamaan.

Sauna – Saunan käynnistävä vaikutus perustuu lämmössä rentoutumiseen. Rentoutuminen kun on ehdottomasti omiaan edistämään synnytystä!

Siivous – Siivoaminen yleensä sisältää todella hyviä asentoja vauvan asettumisen kannalta, ja siivotessa vauva voikin paremmin hakeutua lähtökuoppiin ja edistää synnytyksen käynnistymistä. Myös siivoamisen fyysinen rasitus voi aiheuttaa supistuksia.

Nännihieronta – Nännihieronta oikeasti toimii! Mutta ei sekään ole mikään ihmenappi, joka saa synnytyksen käyntiin. Tätä kuitenkin ehdotetaan usein synnärilläkin kätilöiden toimesta. Itse sain viime synnytyksessä kalvojen puhkaisun jälkeen supistukset käyntiin nännihieronnalla ja ne kestivät koko synnytyksen vahvoina, en siis tarvinnut ollenkaan oksitosiinia. Nännihierontaa ei saisi tehdä ennen kuin vauva on täysiaikainen.

Tulinen ruoka – Tulinen ruoka taitaa perustua siihen, että jos suolisto lähtee kunnolla liikkeelle, lähtisi myös kohtu supistelemaan. Mutta haluatko kärsiä synnytyksen alla vatsakrampeista ja syödä väkisin liian tulista ruokaa? Ei kiitos.

Pitkät kävelyt – Tosiaan fyysinen rasitus voi aiheuttaa supistuksia, ja liikunnan tuottama endorfiini voi myös edistää synnytystä. Pystyasento ja etenkin keinuva liike edistää vauvan laskeutumista ja näin ollen edistää synnytystä.

Portaiden kävely – Portaiden ravaaminen perustuu samaan kuin yllä.

Jumppapallo – Jumppapallon vaikutus perustuu myös siihen vauvan laskeutumiseen. Jumppapallolla pitäisi polvien olla alempana kuin lantio, ja lantion olla rentona. Jumppapallolla voi pyöriä, keinua, heilua ja kevyesti pomppia, jotta vauva löytäisi tiensä oikeaan suuntaan.

Lepo – Siihen on syy, että niin moni synnytys käynnistyy yöllä! Rentoutuminen on tosi tärkeää. Itse jotenkin ajattelen, että jos olet päivällä aktiivinen ja käyt vaikka pitkällä kävelyllä ja siivoat, on illalla nukkumaan mennessä entistä rennompi, jolloin synnytyksellä on paremmat mahdollisuudet käynnistyä. Eli yhdistelmä rasitusta ja lepoa! Paitsi jos olet kuten minä, ja liikkuminen vain pahentaa liitoskipuja, etkä saa sitten mitenkään rentouduttua tai nukuttua. Tällöin on parempi vain levätä.

Kyykyt – Syväkyykkyjä monesti kehutaan, ja periaatteessa jos vauva on siellä lähtöasemissa, niin kyllähän tuo painovoiman ja asennon apu voi hyvällä tuurilla auttaa tuomaan kohdunsuulle sopivasti painetta.

Akupunktio/osteopatia/hieronta – Nämä kaikki perustuvat ainakin osittain näihin heijastepisteisiin, jos niihin uskoo ja luottaa, mutta suurempi vaikutus synnytyksen käynnistymiseen on luultavasti sillä hoidon aikaisella rentoutumisella.

Vadelmanlehtitee – Vadelmanlehtiteen sanotaan vahvistavan kohdun lihaksia ja sitä kannattaisi alkaa juoda hyvissä ajoin viimeisellä kolmanneksella. Tämä ei siis ole sellainen yksi kuppi ja mennään -keino, vaan tämän pitäisi olla säännöllinen tapa, joka pikkuhiljaa valmistaa kohtua synnytykseen.

Lue lisää

Synnytyssuunnitelma onnistuneen synnytyksen tukena

35. raskausviikko ja yö synnärillä

3 Responses

  1. Hei! Olisi mukava saada lähde näille ja vastuullisena bloggaajana myös olisi tärkeä myös muistuttaa siitä, että isolla osalla näistä ei ole lääketieteellistä perustaa. Osaa näistä ei myöskään suositella kokeiltavaksi kuin vasta aivan viimeisen kolmanneksen lopulla, rv38 eteenpäin.

  2. Mulle kätilö vinkkas, että ala pumppaa rintapumpulla kun täysiaikainen (rv 37). No joka ilta pumppasin vartin sähköisellä tupla rintapumpulla ja synnytys käynnistyi viikoilla 38+1. Join myös vadelmalehti teetä. Itse ainakin uskon, että tuo pumppaus auttoi.

  3. Mikä näistä on kielletty ennen tv 38. Ainoa mikä voisi olla, olisi varmaan tuo nännihieronta? Teetä lukuunottamatta muut ovat ihan normaalia elämää. Kyykkyjä ei suositella, jos vauva perätilassa.
    Tekstin alussa sanotaan, ettei näillä ole välttämättä mitään vaikutusta. Ei kai töllaisiin enemmän tai vähemmän uskomuksiin sentään lähteitä tarvita. Perimätietoa kavereilta..

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards