LASTEN PARHAAT LUKUVINKIT HIIHTOLOMALLE

Mainos WSOY & Tammi

Poimi tästä kirjat, jotka saavat lapsen kuin lapsen lukemaan!

Hiihtolomaviikko on vihdoin täällä! Meidän lomailusta tulikin erityisen pitkä, sillä tämä edeltävä viikko vietettiin karanteenissa. Nyt lähdetään kohti hiihtolomaa sillä asenteella, että neljän seinän sisällä ei enää viihdytä, vaan halutaan ehdottomasti tehdä kaikkea kivaa! Meillä onkin suunnitteilla jo kaksi pientä reissua, ja kirjat matkalle on valittu. Sillä kirjoja pitää ehdottomasti olla, joka lomalla! Tämä karanteeni/sairasloma meni yllättävän loikoisasti, kun ei oltu pahasti kipeitä, ja meillä oli sopivasti paljon lukemista. Heti, kun tuli tieto karanteenista, esikoinen halusi tilata kotiin kaikki Nolo elämäni-sarjan kirjat, jotka meiltä vielä puuttuivat. On ollut ilo saada hänen kanssaan näin ihanaa yhteistä tekemistä, ja on ollut upeaa seurata, miten hän on alkanut rakastaa lukemista koko ajan enemmän. Ja samat sanat tokaluokkalaisen kohdalla! Hän on lukemisen kanssa esikoista nirsompi, eikä hänelle uppoa ihan mikä tahansa, mutta tässä postauksessa tulee nyt monta kirjaa, joissa on juuri sellaista vessahuumoria ja hölmöilyä, mikä innostaa vähän lukemisen vastaisen lapsenkin lukemaan.

Karanteenin päätteeksi nyt sitten tosiaan alkaa se oikea hiihtoloma, ja päästään vihdoin poistumaan kotoa ja tekemään kaikkea kivaa! Ja automatkatkaan eivät pääse käymään tylsiksi, sillä meillä on nyt listalla odottamassa monta mahtavaa uutuuskirjaa äänikirjoina! Joten laittakaas ostohousut jalkaan ja ottakaa muistivihot esille, täältä tulee tämän hetken kuumimpia kirjauutuuksia kouluikäisille!

Pieruhuumoria koululaisille

Kaikille tuttu pienten lasten supersankari eli Kapteeni Kalsari seikkailee nyt myös värillisenä! Kapteeni Kalsaria on meidän kodissa fanitettu vuosikausia, kansien välissä ja telkkarissa. Mutta ensimmäistä kertaa tämän töpeksivän kalsarihemmon seikkailuja pääsee lukemaan nelivärisenä, ja se on innostanut tokaluokkalaisen lukemaan tämän kaljupään toilailuja taas uudella innolla. Kapteeni Kalsari on Dav Pilkeyn hurjan hauska hahmo, supersankari, jonka origin story juontaa kahden pienen koululaisen, Ernon ja Huukon sarjikseen ja kummiin seikkailuihin, jonka tuloksena he onnistuivat muuttamaan koulunsa rehtorin sählääväksi supersankariksi. Klikkaa tästä Suomalaiseen kirjakauppaan ja hanki Kapteeni Kalsari seikkailee nelivärisenä!

Toinen koululaisten nauruhermoja kutitteleva kirja, joka on täynnä taattua kakkahuumoria ja hölmöjä vitsejä, on Paula Norosen ja Minna Kivelän Täysin hulluja satuja. Tämän kun hankkii takapenkkiläisille, ei varmasti tule yhtäkään kyselyä, että koska oikein ollaan perillä. Täysin hulluja satuja edeltää Hulluja satuja -kirja, ja Täysin hulluja satuja sisältää samoja tuttuja hahmoja, sekä vieläkin enemmän kreisiä menoa. Tämä on tämän vuoden ehdoton kirja kaikille lapsille, jopa heille, joita lukeminen ei niin hirveästi ole kiinnostanut. Tämä kirja taatusti kiinnostaa, ja naurattaa! Kirja on kuvitettu, mutta toimii loistavasti myös äänikirjana.

Uudemmille lukijoille ja lukemaan opetteleville

Lukupalat ovat aina olleet meidän uusilla lukijoilla ne suosituimmat THE kirjat. Näissä on helppo pysyä kärryillä, teksti on helposti luettavaa ja ymmärrettävää, ja tarinoita on ihan joka lähtöön! Uusimpia lukupaloja ovat nyt Aavepartio ja Viemärin hirviö, sekä Neppari ja Pupukahvila. Lukupalat ovat niin ihania, olen itse niitä ostanut paljon myös lahjaksi 6-8-vuotiaille, sillä nämä innostavat ihanasti lukemaan, vaikka lukeminen ei vielä sujuisi ihan itsestään. Kun lukeminen on helppoa ja tarina mielenkiintoinen, tulee siitä mielekästä puuhaa ja ruokitaan elämänmittaista harrastusta.

Lukupalat ovat saaneet kaveriksi mielenkiintoiset Tietopalat. Karmeat taruolennot -kirja kertoo noh, niistä karmeista taruolennoista! Mikä on robotti sitten taas opettaa lapsille roboteista, aiheesta joka kiehtoo aina lapsia pienestä pitäen. Mitä robotit ovat ja miten ne eroavat ihmisistä? Lapset ovat ihan alusta asti kaikesta kiinnostuneita ja heillä on aivan pohjaton jano oppia kaikkea, joten tämä kirjasarja on aivan täydellinen lisäys Lukupalojen rinnoille! Nämä kirjat ovat mahtavia valintoja lapsille, jotka eivät vielä monimutkaisesta tekstistä kykene omaksumaan uutta tietoa. Kuvitettujen ja helppolukuisten Tietopalojen parissa vasta lukemaan oppinut lapsikin viihtyy ja oppii uutta. Aivan ihania kirjoja, odotan innolla, että taapero kasvaa ja pääsee lukemaan näitä.

Ella ja kaverit siirtyivät taannoin kolmannelle luokalle, kävivät etäkoulua ja seikkailivat papanavanan perässä, ja nyt ulkona on uusin kirja Ella ja kaverit kansankynttilöinä. Tämä omasta lapsuudesta tuttu kirjasarja säilyy raikkaana läpi vuosikymmenten. Timo Parvela kuuluu ehdottomasti omiin lempikirjailijoihin, mitä lastenkirjoihin tulee. Uusimmassa kirjassa Ella ja kaverit eivät ole uskoa korviaan, kun heistä tehdään viikon ajaksi opettajia ja aikuiset passitetaan koulun penkille. Tuttuun tapaan kirja on täynnä vitsejä, jotka naurattavat edelleen aikuisiakin, kun lukee lapsille ääneen, ja ylipäätään kirja sopii meidän perheen mielestä tosi laajalla skaalalla eri ikäisille lapsille. Äänikirjana näitä tykkäävät kuunnella kaikki kolme isompaa.

Jännitystä ja hurjia käänteitä

Vähän isommille jo sujuvammin lukeville lapsille löytyy myös jännittäviä vaihtoehtoja, joissa juonikäänteet pitävät pienen lukijan matkassaan. Maailman viimeiset tyypit on mahtava zombimättöseikkailu, josta on nyt uusi osa, Luurankotie. Nämä kirjat ovat jännittäviä ja otteessaan pitäviä, mutta myös aivan hurjan hauskoja! Kirjailija Max Brallier ja kuvittaja Douglas Holgate ovat yhdessä luoneet karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, joka sopii täydellisesti Neropatin päiväkirjojen ystäville, 9-vuotiaasta eteenpäin. Maailman viimeiset tyypit löytyy myös Netflixistä animaationa!

Kepler62 on jo monelle tuttu seikkailusarja, mutta nyt saatavilla on tämän huippusuositun sarjan päätösosa Terra: Sydän. Kepler62 kertoo avaruuteen lähetetyistä uudisraivaajalapsista, ja kirjasarja on kerännyt lukijoita ja menestystä niin kotimaassa kuin maailmallakin. Sydän on sarjan 13. kirja ja viimeinen osa, eli tämän koukuttavan kirjasarjan aloittaessaan pääsee heti omassa tahdissa ahmimaan kaikki osat ilman odotusta, mutta luettava ei kyllä ihan hetkessä lopu kesken. Kepler62-kirjat sopivat etenkin alakouluikäisille, heti kun lukeminen sujuu itsenäisesti ja osaa ja jaksaa lukeatai kuunnella pidempiäkin kirjoja.

Koukuttava teinipäiväkirja – Nolo elämäni!

Ja nyt pääsemme esikoisen tämän vuoden lempikirjoihin, Nolo elämäni -sarjaan! Nolo elämäni on glitterimpi vastine Neropatin päiväkirjoille, kuvitettu ja hulvattoman hauska päiväkirjamuotoinen tarina 14-vuotiaan Nikkin elämästä. Ostin sarjan ensimmäisen osan esikoiselle joululahjaksi ja tammikuussa sitten eräänä iltana löysin hänet arki-iltana vielä kello 23 jälkeen lukemassa tätä sängyssä. Hän jäi heti koukkuun ja ilmoitti, että kun hänellä on rahaa säästössä, niin hän haluaa ostaa lisää näitä kirjoja! Ja kun jäätiin karanteeniin, tajuttiin tilata loput osat kotiin. On ollut ihan vähän hymy herkässä, kun hän on niin innoissaan odottanut, että pääsee lukemaan seuraavan osan, ja nyt hän sai kaikki kerralla. Näiden parissa menee hiihtolomakin mukavasti. Esikoinen on perinyt selvästi multa tämän mentaliteetin, että lomassa on parasta se, että ehtii lukea kaikessa rauhassa äärettömästi! Nolo elämäni – Olisinpa tähtitoimittaja, eli viides ja uusin osa löytyy nyt esimerkiksi tämän linkin takaa Suomalaisesta Kirjakaupasta. Aiempia osia ovat Olisinpa suosittu, Olisinpa bilehile, Olisinpa poptähti ja Olisinpa jäätanssija. Nämä kirjat sopivat parhaiten noin 9-vuotiaasta eteenpäin.

Talviloman piristykseksi

Tässä oli monta kirjaehdotusta erilaisille lukijoille, ja vaikka näistä moni oli kirjasarjoja, ei todellakaan tarvitse olla lukenut kaikkia aiempia kirjoja, että voi nauttia näistä uusimmista julkaisuista! Lukijoita on erilaisia vähintään yhtä paljon kuin mitä maailmassa on kirjoja tarjolla, ja pelkästään tästä listauksesta löytyy hyvin kirjoja eri tyyppisille ja ikäisille lapsille. Kyllä näillä lukueväillä saa hiihtolomasta jo paljon irti! Tähän loppuun vielä teidän iloksenne kuvasarja taaperon reaktiosta, kun turvauduin Täysin hullujen satujen kakkahuumoriin saadakseni hymyjä kuviin.

 

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards