KUULUMISET KONTROLLIULTRASTA

Vauva voi hyvin ja vatsa sen kuin kasvaa

Tänään on viikkoja jo 30+0 ja eilen oli se odottamani ylimääräinen ultra, josta onneksi saatiin hyviä uutisia! Sain tosiaan viime viikolla neuvolasta lähetteen ylimääräiseen ultraan suuren sf-mitan takia. Jo edellisellä neuvolakäynnillä sf-mitta (eli kohdun korkeus) oli sen ”maksimi”rajan yläpuolella, ja tällä kertaa käyrä oli noussut vielä huomattavasti. Viime raskaudessa mitta meni koko ajan siellä yläkäyrällä, mutta kasvoi kuitenkin tasaisesti, ja tällä kertaa sitten taas ei olla missään vaiheessa oltu edes siellä yläkäyrällä, vaan koko ajan ollaan menty yli. Sokerit mulla on kuitenkin ollut kunnossa, ja aiemmat lapset ovat olleet siroja. Meidän taaperostakin silloon syynättiin vielä niitä sokeriarvoja ja ruokapäiväkirjaa, kun ultrassa oli isokokoinen vauva, mutta ei mitenkään hälyyttävän, ja lopulta hän oli syntyessään 3085g. Ja tämä vauva näyttää nyt menevän taaperon kanssa lähes samalla käyrällä painoarvioissa! Joten tulossa on varmasti taas ihan normaalin kokoinen tyyppi.

Lapsivettäkin oli ihan sopiva määrä, joten mulla vaan jotenkin on sitten tällainen kohtu, joka kasvaa joka raskaudessa herkemmin ja isommaksi. Ja kyllähän tämä maha on tosi iso ollut koko ajan, joten itseäkin vähän huolestutti vauvan koko, mutta hän on hyvän kokoinen, iso mutta ei jättiläinen. Hauskasti mulla on aina kaikki vauvat arvioitu etenkin loppuraskaudessa isoiksi, mutta syntymäpainot ovat olleet paljon arvioita pienemmät.

Vauva on jo iso!

Tämä vauva nyt sitten painoi noin 1600g ja tuntuu hassulta tajuta, että siellä on jo ihan oikea tyyppi, joka jo muistuttaa ihan oikeaa vauvaa. Sana sikiö alkaa tuntua vieraalta, kun ollaan jo 31. viikolla ja vauva on ihan vauva. Mulla oli sama lääkäri ultraamassa kuin nt-ultrassa, mutta tällä kertaa meni paremmin. Lääkäri osasi tällä kertaa hymyilläkin ja jäi hyvä fiilis, mutta eniten vaikutti se, että olin osannut varautua tähän hänen tyyliin. Nyt oli kuitenkin kyseessä vain kontrolli, eikä sellainen tärkeä milestone kuten nt-ultra. Meidän nt-ultra oli siis suuri pettymys, kun käynnissä meni alle viisi minuuttia, emmekä saaneet vauvasta yhtään hyvää kuvaa. Silloin se itketti ja turhautti, kun muista tuosta ultrasta on jäänyt vähintään ne ihanat kuvat muistoksi ja somessa jaettavaksi.

Nyt tästä ultrasta sain neljä kuvaa, yhden napanuorasta, yhden reisiluusta, yhden lapsiveden määrästä ja yhden jostain mysteeriosasta. Ei siis yhtään kuvaa, joka näyttäisi vauvalta, mutta nyt se vain nauratti, kun olin osannut varautua tähän. Tämä kyseinen lääkäri herättää täällä Turussa paljon tunteita, ja aikaa varatessa minua jo neuvolasta varoitettiin tästä. Jos olet siis käynyt Mäntymäessä mieslääkärillä ultrassa ja jäänyt vähän hassu viba, puhutaan luultavasti samasta lääkäristä. Hän on kyllä todella osaava ja hyvä lääkäri! Mutta mullekin tosiaan ekalla kerralla tuli se tehokkuus shokkina, kun aiemmin olin tottunut sellaisiin lääkäreihin ja kätilöihin, jotka näyttävät sitä vauvaa vanhemmille myös muussa mielessä kuin kammioiden ja virtausten tarkistamisessa. Tärkeintä on tietenkin juuri se, että lääkäri osaa asiansa. Mutta onneksi meillä oli mahdollisuus käydä yksityisellä, jossa päästiin ihan vain ihastelemaan vauvaa.

Nyt tässä sitten vain jatketaan vatsan kasvattelua ja jännitetään tulevaa. Tuntuu niin siistiltä puhua jo loppuraskaudesta, kun ollaan näin pitkällä! Jos vauva tulee samassa aikataulussa isoveljiensä kanssa, on tässä enää seitsemän viikkoa aikaa. Ja jos synnytys käynnistyy taas pitkittyneellä latenssivaiheella ajoissa, tässä on enää viitisen viikkoa aikaa saada asiat kuntoon! Kyllä on jännät ajat menossa. Tämä koko raskaus on mennyt niin nopeasti, että loppuraskaus varmasti menee vähintään yhtä nopeasti.

Lue lisää

30. raskausviikko ja neuvolakuulumiset

10x isoimmat raskaushimot

8 Responses

 1. Surullista kun ette saanu nt-ultraäänessä hyvää kuvaa. Siihen itselläkin oli isot odotukset. 30 viikolla sikiöstä ei muuten saa enää hyvää kuvaa. Näky vain kehonosia. Itse sain reisiluun, vatsanympäryksen ja päänympäryksen kuvat 😅😅Tsemppiä loppuraskauteen 🙂

  1. Kiva kuulla että raskaus on edennyt hyvin 😊 Onnelista loppuodotusta ja onnea koko teidän perheelle 😊

 2. Noilla viikoilla ei vauvasta enää taida oikein saada kuvaa, jossa näyttäisi vauvalta! Ultra-anturi on rajallisen kokoinen, ja vauva alkaa olla sen kokoinen ettei yksinkertaisesti mahdu enää ultran näyttämään alueeseen kuin yksi osa kerrallaan. Ko. lääkäristä en tiedä mitään, mutta tässä selitys hassuille kuville.

 3. Apua olin varmaan esikoista odottaessa juuri tuolla lääkärillä! Ultra oli todella lyhyt ja ytimekäs, lääkäri ei edes vilkaissut/tervehtinyt miestäni ja oltiin molemmat ihan puulla päähän lyötyjä käynnin jälkeen… Itse olin melko pettynyt, mutta silloin ajattelin että kaipa se kuuluu mennä näin kun ei ollut aikaisempaa kokemusta. Onneksi rakenneultra oli eri lääkärillä 😅

  1. Tuttu lääkäri! ”Housut pois!” Eikä juuri mitään muuta. Kielsivät kuvaamasta kännykällä ultrakuvaa… ja mitähän muutakin törppöä se sanoi, en edes muista enää kun tästä tulee jo kolme vuotta. Pyysin seuraavalle käynnille ketä tahansa muuta ja onneks rakenneultraan saatiinkin, mutta jostain syystä jouduin vielä toisenkin kerran hänelle. Toinen käynti tosiaan meni jo paremmin, kun tiesi mitä odottaa ja hänkin vastaili kysymyksiin hyvin.

 4. Ihana kuulla, että kaikki masussa hyvin. Sä näytät Emilia todella hyvältä, ihana toi beige mekkokin. Kaunotar💕 kaikkea hyvää loppuraskauteen!

 5. Heippa, meillä tänään rv28+3 ja painoarvio karvan alle 1600g. Vauva on kasvanut kokoajan noin viikon ismpana ja nyt noin puolitoista viikkoa isompana, vastaten nyt rv30+. Sokerit kahdesti katsottu ja ne kunnossa, sf-mitta huitelee myös yläkäyrien yläpuolella. Aiemmissa raskauksissa ei myöskään diabetestä. Meillä tulossa kontrolliultraa vielä rv32+ ja käynnitys rv38+. Molemmat aiemmat lapset syntyneet avotarjonnassa ja viimeksi sanottiin, että jos vielä tulee niin lantio on sen mallinen, että avona syntyy.
  Kaksi aiempaa myös käynnistetty, muttei kyllä koon vuoksi. Jännittävää aikaa ja ihanaa, että vauva kasvaa, mutta kyllä vähän pelottaisi jos pääsisi vaikkapa yli, että kuinka iso vauva sieltä syntyisikään ja saisinko alakautta synnytettyä. Hienoa, että saitte ultran ja varmuuden, että vauva ei ainakaan kasva kovinkovin isona 🙂 Kaikkea hyvää loppuraskauteen! <3

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards