KORONA JA RASKAUS – MIKÄ PELOTTAA, MITEN VAIKUTTAA?

Monen odottajan päässä liikkuu nyt sama ajatus: Miten korona vaikuttaa raskauteen ja synnytykseen? Mitä se tarkoittaa käyntien suhteen? Entä jos sairastun koronaan, miten se vaikuttaa vauvaan? Näitä kysymyksiä on paljon. Tämä koko pandemia on luonnollisesti aivan hirveää, ja niin raskasta kaikille. Yrittäjät, työntekijät, hoitohenkilökunta, lapset, nuoret, vanhukset, odottajat, kaikki kärsivät. En halua nyt vähätellä kenenkään muun kokemuksia, mutta tässä postauksessa haluan paneutua siihen, miten tämä vaikuttaa nimenomaan odottaviin ja tuoreisiin vanhempiin.

Raskaus on todella herkkää aikaa ja silloin moni odottava äiti tarvitsee paljon tukea. Siihen pandemian alun malliin ei varmasti enää tulla palaamaan, sillä se lienee jo käyty läpi, kuinka haitallista se oli. Isät eivät päässeet sairaalaan ollenkaan ja oli kauheaa epätietoisuutta ja epävarmuutta kaikesta. Nyt taas tilanne elää koko ajan ja käytäntöjä muutetaan jatkuvasti, mutta en usko, että puolisoita ja tukihenkilöitä enää tullaan tuohon tapaan sulkemaan ulos. Paljon tässä kuitenkin on jännitettävää.

Nyt jo ainakin yhdessä sairaalassa tuli uudestaan käytäntö, että isät eivät pääse mukaan esimerkiksi ultrakäynneille. En oikein tiedä, mitä sanoa tästä, koska mitä koronaan tulee, kaikki on tietenkin kaksipiippuista. Ymmärrän, että tämä on tärkeä keino vähentää kontakteja sairaalassa. Mutta tuntuu vaan niin pahalta etenkin kaikkien heidän puolesta, jotka saavat ultrassa huonoja uutisia. En pysty edes kuvittelemaan, millaista olisi yksin joutua käymään läpi esimerkiksi sikiön kohtukuolema.

Alkuraskaudessa minua jännitti eniten se, että mitä jos Topias sairastuu, eikä pääse mukaan synnytykseen? En osaa kuvitellakaan synnyttäväni ilman Topiasta, ja tuntuu hirveältä edes kuvitella, että hän ei pääsisi tähän synnytykseen mukaan. Koronan iskiessä vuosi sitten koin suurta sympatiaa kaikkien odottajien ja synnyttäjien puolesta ja mietin vain, että onneksi ehdin itse synnyttää ennen tätä aikaa. Mutta ei se vauva-aikakaan 2020 kevään pahimman eristyksen aikana herkkua ollut. Siitä meillä on seurauksena erittäin vierastava taapero, joka on vasta nyt tottunut isovanhempiinsa, mutta edelleen vähän vierastaa heitäkin.

Nyt raskauden edetessä myös koronatilanne on muuttunut, ja informaatiota tulee koko ajan enemmän. Nyt suurin huolenaiheeni onkin ollut koronan mahdollinen vaikutus vauvaaan. Aiemmin todettiin, että korona ei vaikuta sikiöön mitenkään, mutta myöhemmin on alkanut tulla esiin tutkimuksia, joiden mukaan korona voi tarttua sikiöön istukan välityksellä, ja että korona aiheuttaisi mahdollisesti myös suurempaa sikiökuolleisuutta. Minulla ei ole tähän mitään linkkejä tai faktoja! Näitä tutkimuksia ei ole vielä tarpeeksi, että voitaisiin oikeasti todeta mitään varmaa. Mutta jotkut maat ilmeisesti ovat rokottaneet näiden uusimpien mielipiteiden takia myös raskaana olevia, koska rokotteen riskit on koettu koronaan sairastumista pienemmiksi myös odottajilla.

Tällä hetkellä maailmassa on niin hirveän ristiriitaista tietoa koronan vaikutuksista raskausaikana, että se jo on omiaan aiheuttamaan ihan erityistä ahdistusta. Kun koko ajan odottaa, että milloin tulee joku virallinen kanta tästä aiheesta? Koska mielipiteet muuttuvat suomalaisessakin terveydenhoidossa? Lisätäänkö odottajat vielä riskiryhmiin? Kaiken tämän ristiriitaisen informaation keskellä tuntuu välillä pää hajoavan. Vuosi on kuitenkin lyhyt aika tutkia koronan vaikutuksia ja tässä voi käydä vielä ilmi vaikka mitä. Jos meillä olisi ollut raskaus tietoisesti suunnitteilla, oltaisiin varmasti laitettu yrittäminen tauolle koronan takia ja jääty odottamaan rokotuksia.

Meidän perhe aikoo ottaa rokotuksen, kun vain vuoromme tulee. Meidän molempien isovanhemmat ovat jo rokotukset saaneet ja moni muukin läheinen aikoo sen ottaa, kun aika tulee. Osa sitten taas ei luota rokotteeseen, mutta siitä jo saisi avauduttua toisen kokonaisen postauksen verran. Me kuitenkin luotamme näihin uskomattomiin resursseihin, jotka täysin poikkeuksellisesti on pystytty tähän rokotteeseen suuntaamaan, ja uskomme rokotteen olevan huomattavasti koronaa pienempi riski. Harmillisesti näillä näkymin minä en rokotetta saa, mutta kuten aiemmin kirjoitin, sitä ei tiedä, koska käytännöt muuttuvat. Saattaa olla, että tutkimusten edetessä raskaana olevia ja imettäjiä aletaankin rokottaa myös. Tulipa meidän vuoromme koska tahansa, toivon että rokotteiden saatavuus paranee ja mahdollisimman moni päättäisi ottaa koronarokotteen. Se on ainoa keino ulos tästä suosta.

Toistaiseksi kellään ei ole tarjota vastauksia ja raskaana olijat saavat jatkaa jännitystä. Toivottavasti tämä epätietoisuus pian vaihtuisi johonkin varmaan tietoon.

10 Responses

 1. Kirjoitit hyvästä aiheesta, mutta valitettavan kevyesti. Minua jäi erityisesti kiinnostamaan, missä maissa on alettu rokottaa myös raskaana olevia? Onko Suomen tilanne se, ettei myöskään imettäjiä rokoteta? Itse olen ymmärtänyt, etteivät raskaana olijat saa rokotetta vielä tässä vaiheessa, koska rokotteen vaikutuksista raskauteen ei ole vielä saatu riittävästi tutkimustuloksia.
  Suomen tilastoista raskaana olijoiden ja sikiöiden koronatartunnoissa oli juuri juttua mediassa ja todettiin, että virus on jopa vältellyt raskaanaolevia (tai he virusta?). Tilanne toki elää, erityisesti virusmuunnosten ajassa.
  Omasta neuvolastani minua on ohjeistettu olemaan yhteydessä synnytyssairaalaan, mikäli saan koronatartunnan (tai jo jopa heti kun perheessä todetaan tartunta). Raskautta ei lueta riskiksi, mutta raskaana olevien riski saada tukoksia on muutenkin kohonnut, jolloin tartunta vaatii erityistoimenpiteitä.
  Meillä mies oli testitulosta odotellessa karanteenissa, kun oli 2.ultrakäynti. Kävin yksin. Henkilökunta oli ymmärtäväistä ja olisimme voineet ottaa videopuhelun, jossa mieskin olisi päässyt tarkastelemaan ultrakuvaa. Odotan kolmatta lastamme ja olen tiedostanut riskin, ettei mies pääse synnytykseen/ osastolle, mikäli sairastuu tai altistuu. Olemme vähentäneet kontaktit kaiken riskin vuoksi minimiin.

 2. Hei, imettäville äidille suositellaan rokotusta Suomessa. Ainoastaan raskaana olevat on rajattu pois.

 3. Kiva postaus! Sen haluaisin vielä tarkentaa, että imettäviä äitejä kyllä rokotetaan kaiken aikaa eikä imetys ole este rokotuksen ottamiselle.

 4. Hei! Itsekin vielä melko alussa raskaana ja paljon samoja pohdintoja ja selvittelyitä olen tehnyt, etsinyt tutkimuksia yms.
  Saa nähdä kuinka käy…

  ”Saattaa olla, että tutkimusten edetessä raskaana olevia ja imettäjiä aletaankin rokottaa myös.”
  Imettäjiähän rokotetaan jo Suomessa. 🙂

 5. Uskon että koronarokotteen saa myös loppuvuodesta ja vielä vuonna 2022.. Suomalainen nenäsumuterokote on testivaiheessa ja kun todetaan turvalliseksi niin eiköhän sitä anneta..siihen voi vielä mennä aikaa. 🙂 Sitä odotellessa, pitäisi toimia myös virusmuunnoksiin.

 6. Luin yleltä ehkä viikko pari sitten että raskaana olevat voivat halutessaan ottaa rokotteen. Itse ajattelin selviytyä tän odotusajan ilman, toivoa sopii että kaikki menee hyvin loppuun saakka❤️

 7. Itsekin olen raskaana ja jokainen lähipiirin rokotus tuntuu pieneltä valonpilkahdukselta. Uskon, että mitä pidemmälle kevät etenee, sen suuremmaksi rokotekattavuus nousee ja se suojaa myös meitä raskaana olevia. Tässä tulee hyvin esiin se, miten tärkeää myös kaikkien perusterveiden on ottaa rokotus. Se suojelee meitä, jotka emme sitä (toki väliaikaisesti) voi ottaa!

  THL:n sivuilla lukee muuten, että imetysaikana voi ottaa rokotuksen. Että viimeistään synnytyksen jälkeen koittaa helpotus sen suhteen!

 8. Itselle syntyi maanantaina yöllä vauva melkeen kolme viikkoa etuajassa. Kyl tuli jo kuukauden ajan kurkittuu ainakin pari kertaa viikossa tyksin sivuja ja synnärin instaa ja facea ett vieläkö isä saa tulla mukaan synnytykseen ja osastolle ja koska tulee taas rajaus että yksin on mentävä. Toivotaan ettei tarvittais ottaa samoja rajauksia käyttöön kun viime vuonna oli pahimmillaan. Ihanaa odotusaikaa sulle❣ T: 3pv vanhan prinsessan äiti

 9. Kiitos, kun kirjoitat aiheesta. Mitä pidemmälle mennään omasta synnytyksestäni muutamaa päivää ennen kuin koronarajoitukset synnytyksiin liittyen viime kesän kynnyksellä purettiin, niin sitä selvemmin tajuan millaiset ikävät jäljet yksinolo sairaalassa tuoreena äitinä on jättänyt minuun ja tapaani olla perheessämme. Toivon sydämestäni, että vastasyntyneiltä ei viedä enää oikeuttaan molempiin vanhempiinsa tällä tavoin.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards