KAIKKI TARPEELLISET HANKINNAT VAUVALLE

Tässä uutta vauvaa odottaessa ollaan päästy aika helpolla, kun olen nyt miettinyt kaikkia hankintoja. Sillä suurin osa meiltä löytyy jo taaperon jäljiltä valmiina. Vähän hankittavaakin kuitenkin on vielä. Päätin nyt näin postauksen muotoon listata kaikkia tarpeellisia hankintoja vauvalle, ja eritellä, mikä meidän tilanteemme niiden kanssa on!

Vaunut – Laitoin juuri meidän lastenrattaat myyntiin, sillä meille on nyt tulossa tuplarattaat, kun taapero on vasta 1,5 -vuotias. Vauvan syntyessä hän on vuoden ja 10 kuukautta, eli tuplarattaat eivät kaikille olisi välttämättömät. Joidenkin lapset eivät tässä iässä enää viihdy rattaissa ja on järkevämpää hankkia seisomalauta, mutta meillä kyllä tuplat tulevat vielä tarpeeseen. Meidän tulevia rattaita voi kuitenkin käyttää myös yhden lapsen kanssa, joten niistä ei käyttöikä lopu kesken!

Kaukalo – Uusi kaukalo meille on myös nyt tulossa, vaikka vanhassa olisi vielä ollut käyttöikää. Meille kävi kuitenkin kaksi hassua juttua kaukalon kanssa, jotka johtivat päätökseen uudesta kaukalosta. Ensin päätimme hankkia uuden, koska kaipasimme tällä kertaa kaukalolta vielä vähän parempia ominaisuuksia. Ja toiseksi meille juuri selvisi, että meidän kaukalomme on vahingossa lentänyt kaatopaikalle! Kaatopaikalle piti viedä vanha kaukalo vuodelta 2013, mutta vahingossa sinne oli päätynyt tämä erittäin hyväkuntoinen kaukalo vuodelta 2019. Ottaa siis ihan hiukan päähän.

Kantoreppu tai -liina – Meillä on odottamassa rengasliina ja hybridiliina, jossa vyötärö kiinnitetään klipsulla, mutta yläosa sidotaan. Näillä mentiin viimeksi ja oltiin tosi tyytyväisiä. Kantoliina oli pelastus iholla viihtyvän vauvan kanssa, ja tulee olemaan varmasti vielä enemmän käytössä nyt, kun hoidettavana on myös taapero.

Vauvan makuupussi – Meillä on kolme äitiyspakkauksen makuupussia, yksi jokaiselta lapselta. Ja sillä mennään taas! Tämä on ehdottomasti ollut meillä aina paljon käytössä.

Kaukalon lämpöpussi – Kaukalon lämpöpussi hankittiin viimeksi ensimmäistä kertaa, ensimmäisen kahden kanssa ei koettu ikinä tarpeelliseksi. Kolmonen oli kuitenkin niin kuumaverinen, että kaukalopussille tuli ekaa kertaa käyttöä, kun edes kauppareissun ajaksi ei voinut laittaa haalaria. Nyt aiotaan taas uuteen kaukaloon sopiva pussi hankkia, sillä koettiin se kuitenkin näppäräksi, vaikka aiemmin ei tällaista osattu kaivata.

Pinnasänky – Meillä on pinnasänky valmiina odottamassa, sillä taapero nukkuu edelleen pinniksessä. Oltiin jo siirrytty syksyllä juniorisänkyyn, kun Topiaksen katkenneen akillesjänteen ja tämän raskauden myötä palattiin helpompaan ja siirrettiin taapero takaisin pinnasänkyyn meidän nukutuksia helpottamaan. Mutta heti kun tässä tulee hyvä hetki, taapero saa siirtyä lopullisesti isompaan sänkyyn. Pinnasängyn vapautumiselle ei kuitenkaan ole kiirettä, sillä vauva tulee nukkumaan perhepedissä. Pinnasänkyyn siirrytään siinä kohtaa, kun päätetään lopettaa yöimetys ja/tai vauva alkaa liikkua ja tulee riski sängystä putoamiseen.

Kehto – Meillä on aiemmin ollut kehto, mutta viimeksi perhepedin kanssa ei sellaista kaivattu. Sen sijaan meillä oli vuokrattu ensisänky päiväkäyttöä varten, mutta sekin jäi vähälle käytölle. Jokin sänkyratkaisu kuitenkin varmaan tarvitaan nyt päiviksi, että vauva on turvassa taaperon ulottuvilta, kun 24/7 en voi olla vieressä. Ensisänky on kyllä siitä näppärä, että se on helppo rullata esimerkiksi vessakäynnille mukaan.

Unipesä – Unipesä meiltä meni viimeksi rikki ja sellainen ehdottomasti tarvitaan! Unipesä oli koko ajan käytössä ja sen haluan ehdottomasti valmiiksi kotiin odottamaan, kun päästään vauvan kanssa sairaalasta.

Sitteri – Ensimmäisten lasten kanssa meillä jäi sitteri ihan käyttämättä, mutta sen sijaan toisen lapsen kanssa käytettiin paljon koliikkikeinua. Viimeksi sitten taas vauva ei viihtynyt juurikaan koliikkikeinussa, mutta alkoi viihtyä siskoltani lainatussa sitterissä. Nyt siskoni on myymässä tuota sitteriä, ja aiomme ostaa sen pois. Jos tilanne näyttii vaativan koliikkikeinua, olemme valmistautuneet hankkimaan sellaisen tarvittaessa nopealla aikataululla.

Syöttötuoli – Meiltä löytyy Stokke Steps -tuoli, mutta taapero käyttää sitä nyt juniorituolina. Meidän pitäisi siis hankkia toinen syöttötuoli, mutta sillä ei onneksi ole kiirettä.

Hoitopöytä – Moni sanoo, että hoitopöytä on ihan turha, mutta ei meillä! Meillä on joka lapsella ollut sama hoitopöytä ja tulee kyllä koko ajan käyttöön. Säilytetään hoitopöydän laatikoissa kaikki vauvan vaatteet ja hoitotarvikkeet, ja vaikka vaipan vaihtaa usein eri huoneessakin, niin kyllä sille hoitopöydälle on paljon ollut käyttöä. Taaperonkin kanssa käytin vielä todella pitkään hoitopöytää, ja vasta nyt se on ollut tässä muutaman kuukauden turhana, odottamassa seuraavaa käyttäjää.

Rintapumppu – Rintapumppu on mulle ollut ihan ehdoton siinä imetyksen alkutaipaleella. Rintapumppuasiat on jo kunnossa, ja odotan innolla pääseväni imettämään ja pumppaamaan! Jos vauva ei sitten syökään pulloa ollenkaan, tulee rintapumpulle silti varmasti käyttöä, kun välillä vaan on täytynyt tyhjentää itse.

Maidonkerääjät – Maidonkerääjä on mulle aiemmin ollut ihan ehdoton, mutta viimeksi käytin sitä ainoastaan vauvavuoden ihan alussa, silloin kun imetin toisesta rinnasta. Pumpatessa sitten taas pidin aina samalla toisessa rinnassa alipainepumppua, joka on mahtava keksintö! Tehostaa pumppaushetkiä tosi kivasti.

Rintakumit – Rintakumeja en aio nyt hankkia valmiiksi, sillä luotan imetyksen sujuvan ilman, kun se on sujunut jo kolme kertaa. Jos siltä näyttää, niitä saa sitten nopeasti lähikaupasta.

Nännirasva – Nännirasvaksi mulla on kaapissa valmiina Lansinohia, jota käytän myös moneen muuhun tarkoitukseen. Se on mulla aina toiminut todella hyvin, ja sitä kaipaa etenkin siinä alussa ihan tosi usein.

Imetystyyny – Mulla on valmiina maailman paras imetystyyny! Jollyroomilta viime raskauden aikana saatu BBHUGME. Tätä käytän jo nyt vartalotyynynä, ja vauvan kanssa sitten imettäessä. Niin hyvä!

Vaipat – Vaippoja ostetaan sitten lähempänä pari pientä pakettia valmiiksi, mutta niitä ei kannata hamstrata enempää ennen kuin pääsee näkemään, mikä malli ja koko vauvalle parhaiten sopii.

Vauvan hoitotuotteet – Vauvan hoitotuotteita meillä on valmiina edellisiltä, ja sitten tietenkin ”kosmetiikkaa” pitää hankkia uudestaan. Öljyllä on hyvä rapsutella karstaa päästä, ja kynsisakset, sidetaitokset ja vanupuikot ovat tietenkin ahkerasti käytössä.

Bodyt – Mielestäni vastasyntyneen kanssa parhaita vaatteita ovat kietaisubodyt, ja niitä meillä onkin paljon säästössä. Olen kyllä tässä hankkinut myös vähän uutta, mutta kauheasti ei ole vaatetarpeita, kun monet jutut on säästössä taaperolta.

Housut – Potkuhousuista en tykkää, mutta tavallisia housuja on monessa mallissa ja koossa odottamassa. Sen taas näkee sitten vauvan synnyttyä, millaiset housut hänelle sopivat! Housuvalinnat ovat tärkeitä, koska vatsaa kiristävät ja liian tiukat housumallit voivat aiheuttaa paljon pieniä hankaluuksia.

Villahaalari – Villahaalari meidän pitää hankkia, se puuttuu meiltä kokonaan. Odotetaan kuitenkin syksyä, että nähdään, minkä kokoinen tämä kesävauva sillon sitten on.

Ulkohaalari – Meillä on syksyksi ja kevääksi haalarit valmiina, toivottavasti ne vain ovat sitten sopivan kokoiset! Toinen on taaperolta säästetty ja toinen löytyi kirppikseltä edullisesti.

Yöpuvut – Ensimmäisen kahden kanssa meillä jäi yöpuvut pitkälti käyttämättä, mutta taaperon kanssa niitä meni koko ajan. Nyt meillä onkin onneksi niitä kivasti säästössä! Täytyy katsoa sitten taas, mikä tilanne, että tarvitaanko niitä tämän vauvan kanssa vielä lisää.

Asusteet – Meillä on vauvalle runsaasti asusteita odottamassa kesään, syksyyn, talveen ja kevääseen. Muutama uusi juttu, mutta suurin osa taaperolta taas säästettyjä.

Sukat ja sukkahousut – Sukkia me tarvittiin viimeksi ihan sikana, kun ne jotenkin katoavat koko ajan, ja niitä onneksi onkin jonkun verran säästössä! Lisäksi olen ostanut uusia sukkia muutamassa eri koossa, uskaltaen luottaa edellisten vauvojen kokoihin.

Imetysliivit ja -vaatteet – Mulla on vielä viime kerran imetysliivejä ja -vaatteita odottamassa, mutta noita imetyspaitoja tarvitsen kyllä lisää. Viimeksi kituutin koko ajan muutamalla sopivalla vaatteella, eikä ikinä ollut mitään puhtaana, joten tällä kertaa haluaisin saada vähän enemmän vaihtelua.

Itkuhälytin – Itkuhälytin on kyllä must, ja se meidän pitää vielä hankkia. Viimeksi kituutettiin hälyttimellä, josta puuttui toinen johto, ja toista osaa piti koko ajan muistaa ladata. Tällä kertaa hankitaan uusi! On tuo 2011 ostettu hälytin jo palvellutkin tehokkaasti.

Unipussi – Meille ei ikinä ole unipussit sopineet. Niitä en siis aio taaskaan hankkia.

Kapalo – Mulla on paljon mukavia kankaita, jotka toimivat hyvin kapalona ja niitä aiotaan hyödyntää. Mahdollisesti voitaisiin kuitenkin hankkia myös sellainen tarrakiinnitteinen pikakapalo, sillä kapalo on monelle vauvalle iso apu nukkumiseen.

Harsoliinat – Viimeksi onneksi hamstrasin harsoja paljon, ja ne on suurimmaksi osaksi tallessa! Niitä meni imettäessä tosi paljon, vaikka aiempien lasten kanssa ei niitä juurikaan tarvittu. Tämäkin riippuu taas niin vauvasta. Paras ratkaisu on ostaa alkuun muutama, ja sitten tarpeen mukaan täyttää varastoa. Harsoa voi käyttää myös kapalona, vaunuverhona ja pyyhkeenä tai pesulappuna.

Amme – Meillä on ollut joka lapsella sama amme, vuodesta 2011. Olisi kuitenkin tällä kertaa kiva hankkia jalallinen amme, sillä huono selkäni ja polveni kanssa se ammeen äärellä kökkiminen on ollut hankalaa.

Niistäjä – Pikkuniistäjä on hyvä olla, kun sillä saa niitä pieniä räkäpalloja hyvin irrotettua, mutta flunssia varten meillä on babyvac, joka on aivan mahtava.

Tuttipullo – Tuttipulloja meillä on valmiina, mutta on vaikea sanoa, tuleeko niille käyttöä. Taapero ei suostunut ikinä pulloa syömään, mutta tällä kertaa olisi tarkoitus opettaa vauva myös pullolle.

Tutit ja tuttinauhat – Tutteja hankitaan myös valmiiksi, sillä tutti on ihana apu vauvan rauhoittamiseen vielä taaperonakin. Ensin kuitenkin halutaan varmistua siitä, että imuote on kunnossa, ettei tutti tee hallaa imetykselle.

Puuhamatto – Puuhamattoa kaivattiin kovasti viimeksi, kun ajateltiin pärjäävämme ilman, mutta lopulta se olisikin ollut tosi hyvä. Ei sitten enää viititty lopulta lähteä hankkimaan, kun vauva lähti nopeasti liikkeelle. Tällä kertaa sen voisi hankkia kyllä ajoissa.

Kuolalaput ja ruokalaput – Viimeksi tarvittiin kuolalappuja ihan sikana! Vauvalla oli koko ajan rinnus märkänä. Tällä kertaa näitä onkin valmiiksi sitten paljon odottamassa, kun en onneksi ehtinyt myymään viime kertaisia!

Lelut – Meillä on säästössä aiemmilta kiva kokoelma vauvaleluja, joilla saa mukavasti sitten vähän isomman vauvan huomiota vietyä tilanteissa, jossa vauva kaipaa harhautusta tai viihdytystä.

Peitto – Peittoja mun on tullut käytettyä paljon, ja niitä meillä onkin jo hyvä määrä! Käytän peittoja vauvan alustana lattialla, lämmikkeenä rattaissa, kaukalossa, sylissä, sängyssä ja ihan kaikkialla. Musta on kiva, että vauvalla on aina mukana se tuttu ja turvallinen peitto.

Hoitolaukku – Meillä on hoitolaukku myös valmiina ja se on edelleen ollut käytössä taaperolla aina, kun mennään johonkin. Tämä laukku on vuodelta 2013 ja palvelee edelleen hyvin! Hoitolaukku on meille ainakin ihan must. En osaa kuvitellakaan, että sulloisin aina vaan johonkin mukaan vaippoja ja muuta, vaan rakastan, että meillä on aina valmiina täytetty hoitolaukku.

One Response

  1. Joko ootte auton vaihtanu? Ainakin mitä aikasemmin oot antanut ymmärtää teillä ollu ihan tavallinen farmari. Ihan mielenkiinnosta ois tietää mitkä asiat teille autossa tärkeintä, kun isompaan autoon mennään.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards