KAHDEN KUUKAUDEN IKÄINEN VAUVA

Meidän vauva on jo kaksi kuukautta vanha, ihan käsittämätöntä! Aika kuluu siivillä ja rakastan joka hetkeä. Ihanaa, mutta pelottavaa, että nyt on jo aika kirjoittaa tämä kuukausipostaus ja kertoa, millainen on meidän kaksikuukautinen vauvamme.

Meillä on mennyt kaikki tosi hyvin ja nautin äitiydestä taas kolmasosan enemmän, kun on yksi lapsi lisää rakastettavana. Vauva on ihana tyyppi, joka on jo tiivis osa perhettä. Mennään edelleen täysimetyksellä ja aiemmat imetysennätykset on lyöty. Imetys sujuu tosi hyvin ja nautin siitä. Öisin imetän 1-2 kertaa, paitsi nyt tiheän imun kautena useammin, mutta normaalisti meillä on alusta asti ollut 1-2 imetystä yössä. Ainoa ongelma on nyt se, että valitettavasti vauvalla on refluksi, joka tietenkin aiheuttaa kaikenlaisia oireita ja kipuitkua, mutta kyllä tästä selvitään. Paljon menee harsoja, vauva on koko ajan sylissä ja kaikki on vähän vaikeampaa, mutta en ihan oikeasti valita, koska asiat voisivat olla huonomminkin ja olen vain niin kiitollinen vauvasta.

Mulla oli tänään ystävä kylässä pitelemässä vauvaa ja sanoin hänelle, että olen kyllä eri tavalla kiinni tässä vauvassa kuin aiemmissa lapsissa vauva-aikana. Vauvan itkiessä en ikinä työnnä vauvaa Topiakselle vain päinvastoin, jos vauva sattuu olemaan Topiaksen sylissä aloittaessaan kipuitkun, haen herkästi vauvan omaan syliin. Haluan pitää vauvan lähellä ja laulaa ja puhua hänelle, antaa hänen tietää, että äiti on tässä, eikä hän ole yksin. Mulle jäi niin paha mieli siitä keskimmäisen vauva-ajan huutamisesta, kun olin niin loppu ja annoin vauvan vain huutaa ja menin muualle rauhoittumaan, että nyt yritän suoriutua paremmin ja ehkä liikaakin otan kaikesta lohduttamisesta vastuun vain itselleni.

Meidän kaksikuukautinen vauvamme suo harvinaisia hymyjä valituille ihmisille. Toistaiseksi niitä ovat minun lisäkseni saaneet Ava, Topias, mummi ja tänään Henni. Minulle vauva hymyilee 1-2 kertaa päivässä, muille harvemmin. Hän on todella vakava kaveri ja hymyt ovat aina iso saavutus. Hän on myös hirveän tarkkaileva luonne ja on jo pitkään seurannut minua todella tarkkaan. Hän tunnistaa jo perheenjäseniä ja tykkää tuijotella silmiin ja seuraa myös liikettä satunnaisesti.

Vauva on nyt viime viikolla myös löytänyt nyrkkinsä! Alkuun hän vain heilutteli käsiään ja tarttui aina vahingossa hiuksista niin kovaa, että alkoi itkeä, kun se tietenkin sattui, enkä millään meinannut saada hänen sormiaan irrotettua sieltä hiuksista, mutta nyt käsien liikkeessä alkaa jo olla ajatustakin. Hän työntää jatkuvasti etenkin vasenta nyrkkiä suuhun ja mussuttaa ja imeskelee sitä kovaäänisesti. Sitä on ihana seurata! Tuttia hän myös tykkää syödä ja imemisen tarve on kova.

Vauva on kiinnostunut myös esineistä, etenkin pyöreistä hymyilevistä naamoista. Löysin vanhat säästämäni vauvalelut ja Topiasta nauratti, kun ihan innoissaan kävin niitä läpi ja ripustelin vauvan tuijotettavaksi. Vauvaa selkeästi kiinnostaa kaikki värikäs ja äänetkin ovat alkaneet kiinnittää hänen huomiotaan. Kaupassa voi saada hänet hetkeksi rauhoittumaan tutin ja helisevän värikkään lelun kanssa, mutta paras apu kaikkeen on aina syli. Ollaankin mietitty nyt puuhamattoa, jos tämä refluksi tästä alkaisi helpottaa sen verran, että hän viihtyisi vähän makuuasennossakin. Kiinnittämällä huomiota imetysasentoihin, röyhytykseen ja muihin juttuihin vauvan olo on nimittäin paljon parempi.

Meillä on huomenna aamulla neuvola ja odotan innolla painoa. Painonnousu oli viimeksi hidastunut oksentelun takia, mutta mielestäni oksentelu on nyt vähentynyt huomattavasti ja uskon painon nousseen taas hienosti. Mahtaisikohan jo kuusi kiloa ylittyä? Huomenna on tarkoitus antaa myös rota-rokoite ja sen aikataulu vähän epäilyttää nyt, kun tässä on samaa aikaa tiheän imun kausi ja olen aika loppu näiden käsieni kanssa, kun ne ovat niin huonossa kunnossa. Ajattelinkin kysyä neuvolassa, olisiko se huono juttu, jos rokotetta lykkäisi vaikka parilla viikolla, mutta katsotaan mitä mieltä siellä ollaan, että otetaanko rokote huomenna, vai varataanko toinen aika sitä varten.

Vauva nukkuu yöt edelleen hienosti syöttöjen välissä ja ollaan löydetty hyvä rytmi ja onnistuttu aikaistamaan vauvan nukkumaanmenoa. Kahdeksan maissa imetän vauvan sohvalla pystyasennossa ja pidän häntä pystyssä puolisen tuntia, jonka jälkeen siirrytään sänkyyn ja imetän vauvan makuulla, jolloin vauva ei enää syö niin aktiivisesti, vaan tämä on ihan unitissi. Sitten kun vauva nukahtaa, hipsin varovasti pois iltapalalle ja iltatoimille, tai ihan vaan rentoutumaan hetkeksi telkkarin eteen yksin. Kun vauva on ehtinyt nukahtaa syvään uneen, käyn nostamassa vauvan unipesään ja menen itsekin nukkumaan. Sitten vauva herää 00-02 välillä syömään, ja seuraavaksi 05-07 välillä. Päivisin hän ei yleensä onnistu nukkumaan muualla kuin sylissä, joten ollaan tosi onnellisia, että öisin kuitenkin uni onnistuu. Toivottavasti tilanne säilyy näin! Toki olisi ihanaa, jos hän päivällä ottaisi vaikka edes tunnin päikkärit vaunuissa tai koliikkikeinussa, mutta sillä mennään, mitä ollaan saatu. Ja varmasti jossain kohtaa hän alkaa nukkua päivisinkin paremmin. Meillä kun ei kuitenkaan ole mitään yberrefluksia, vaan vahvasti uskotaan, että tilanne kyllä paranee tässä pikkuhiljaa, kun vauvan ruoansulatuskanava kehittyy.

Nämä kaksi kuukautta ovat olleet elämäni parhaita! Ihanaa olla äiti kolmelle täydelliselle pienelle ihmiselle.

3 Responses

  1. Heippa! Meillä oli kans itkuinen vauva. Vein hänet kalevalaiselle jäsenkorjaajalle joka oli erikoistunut vauvoihin. Siihen loppui itkut 💓 suosittelen! Vauvalla kun voi olla vaikka mitä lihasjumeja tms jo synnytyksestä! Ja suosittelisin kans noihin sun käsiin jäsenkorjausta tai guashaa. 😊

  2. Refluksi eli pulauttelu on ihan tavallista vauvalla. Johtuu löysän ruokatorven alasulkijasta koka vauvan kasvaessa kyllä korjaantuu. Jos vauvalle kuitenkin tulisi äänenkäheyttä, nielemisvaikeuksia tai esimerkiksi ruokatorvi tulehdus puhutaan refluksitaudista jota voidaan hoitaa. PPI lääke muutoin ei ole vauvalle suositeltava sillä se lisää maha-suolikanava infektio riskiä. Tsemppiä, kyllä se siitä!

    Rota rokotekkin kannattaisi ottaa ihan ajallaan. Rota ripuli on aika ikävä. Vähänkuin noro mutta kestää viikon. Lapset ripuloi vettä useasti päivässä ja kuivuvat todella helposti tällöin ja joutuvat sairaalaan nesteytykseen.

    En siis mitenkään kritisoi, halusin tuoda vain faktoja vielä ilmi tueksi päätöksen tekoon! Fiksusti olet hoitanut nämä asiat ennenkin!

    P.s kivan kuuloinen viikonloppu teillä

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards