HULLU PMS-ÄMMÄ JA VERISET LAKANAT

Mulla on ollut tosi kurja viikko, kun oon kärsinyt ihan hirveistä PMS-oireista. Eilen makasin sohvalla ja sängyssä melkein koko päivän migreenin kanssa, ja lisäksi on ollut pahoinvointi, unettomuutta, väsymystä ja vaikka mitä oiretta. Mullahan on synnytyksen jälkeen ollut menkat ihan hirveät, eikä helpotusta nyt vielä näy. Pelkät PMS-oireet jo on tosi voimaakkaat ja kestää pitkään, ja sitten menkat itse ovat ihan järkyttävät. Vuodan ihan hulluna, reilusti yli litran, mikä on tosi epänormaalia, ja kivut on välillä tosi kovat. Ei kuitenkaan pahimmasta päästä, koska tiedän, että kuukautiset voivat olla myös paljon kipeämmät, mutta sattuu kuitenkin. Vuoto on mulla se pahin juttu, koska isoimpina vuotopäivinä en voi poistua kotoa.

Eilen alkoi näyttää siltä, että nyt 11 päivän tiputtelun jälkeen menkat olisivat alkamassa kunnolla ja menin nukkumaan kuukupilla ja kaupan isoimmalla maxisiteellä. Aamulla kuitenkin heräsin verisistä lakanoista ja lähdin varovasti kulkemaan kohti suihkua reidet yhdessä, kun verta vaan valui pitkin jalkoja niin, että varpaanväleihin asti meni verivanoja. Ihan tosi kiva aamu siis!

Tänään olen maannut lähinnä sikiöasennossa lämpöpussin kanssa ja huutanut koko ajan lapsia auttamaan vauvan kanssa, kun itse ei pysty nousemaan ilman hirveitä kramppeja ja suoraan vessaan juoksemista, ennen kuin veri noustessa tulee taas housuista läpi. Voitte siis kuvitella, että alkaa melkolailla kyllästyttää tämä touhu, kun 80 ml vuoto on jo peruste runsaiden kuukautisten diagnoosille, ja minä tosiaan vuodan yli litran.

Lopetin pari viikkoa sitten rautalisän, jotta pääsen labraan mittauttamaan arvot, siinä kun pitäisi lopettaa rautalisä vähän ennen, ettei tule vääriä tuloksia. Olen ollut koko kevään ja kesän aivan käsittämättömän väsynyt ja kärsinyt monesta vaivasta, jotka taas viittaisivat raudanpuuteanemiaan. Toki tämä voi olla jotain muutakin, mutta olo tuntuu aika samalta kuin silloin viime kesänä ennen rautainfuusiota. Ensin ajattelin mennä vain itse yksityiselle labraan tsekkaamaan arvot, mutta sainkin sitten lähetteen kunnalliselta ja varasin perjantaille ajan. Ensi viikolla siis pitäisi sitten nähdä, miltä ne rauta-arvot nyt näyttävät. Minä oikeasti toivon, että se ferritiini on taas pudonnut tyhjäksi ja hemoglobiinikin olisi matala, koska silloin olisi ainakin selvä selitys näille oireille ja ”helppo” korjaus, koska rautainfuusio viimeksikin auttoi ihan hirveästi. Muutuin ihan eri ihmiseksi sen jälkeen! Mutta jos rauta-arvot ovat kunnossa, on sitten syy jossain muualla.

Vaikka näihin fyysisiin oireisiin ei sitten sitä syytä labroista löytyisikään, ovat nämä kuukautiset silti ongelma. En millään haluaisi lähteä millään hormonilla näitä hoitamaan, kun tiedän saavani kaikista hormoneista inhottavia sivuoireita. Mutta tässä on nyt kulunut jo 7 kuukautta ja tilanteessa ei näy parantumista, joten ehkä se on sitten pakko vaan kokeilla jotain.

Jos teillä on synnytyksen jälkeen muuttunut kuukautiset hirveän runsaiksi, koska se on helpottanut?

19 Responses

 1. Runsaisiin kuukautisiin voi käyttää myös traneksaamihappoa, reseptilääke. En tosin tiedä imetyksen aikana.. Kannattanee kuitenkin selvitellä. Eihän sulla ole ehkäisynä kuparikierukka? Sen vaihtaisin ensimmäisenä pois. Tsemppiä, toivottavasti saat avun jostain.

 2. Rauta-anemia aiheuttaa tuota jäätävää vuotoa menkoille. Ja sit tuo jäätävä vuoto taas puolestaan pahentaa anemiaa. Jospa sulla mahdollinen infuusio samalla helpottais vuodon määrää 🙏

 3. Ei oo muuttunut noin runsaiksi kun sulla, mutta on synnytyksen jälkeen kyllä paaaljon runsaammat kuin ennen. Pystyn käyttämään vain siteitä, joita saakin vaihtaa tiuhaan. Ja kestää hyväs lykys 3viikkoakin putkeen tai pienillä 1-3 päivän tauoilla 4 viikkoa. Todella inhottavaa, ihme kun ei oo pitkäaikasesta siteiden käytöstä tullu vielä esim hiivaa.. Käytän minipillereitä, ja olin niitäki jo vaihtamassa mutta pelkään että jotkut toiset vain pahentaa tilannetta tai tuo jtn vielä inhottavimpia sivuvaikutuksia. 🙄 kyllä sais miehet ottaa kuukautiset riesakseen 🤔

 4. Synnytyksestä reilu 2v, vielä ei ole helpottanut, öisin soi herätyskello että käyn tyhjentämässä kupin.

 5. Mulla ei ole tullut kuukautisia lainkaan synnytyksen jälkeen, kun mulle laitettiin hormoonikierukka. Itse pelkäsin myös hormonaalista ehkäisyä ja hormoonien vaikutusta omaan käytökseen etenkin 😅 mutta oon ollut tosi tyytyväinen! Suosittelen lämpimästi. Toivottavasti löydät jonkun avun! Kuulostaa ihan hirveältä!

 6. Hei, itse kävin juuri yksityisellä gynekologilla valittamassa.
  Hänen näkemys oli, että jokaisen synnytyksen jälkeen kuukautiset muuttuu entistä runsaammiksi. Itse kokeilen nyt seuraavaksi hormonikierukkaa (Mirena) jos se auttaisi. Sen voi myös laittaa vakuutuksiin, jos se on kirjoitettu runsaiden vuotojen hoitoon.
  Tiedän ettet halua hormoneja, mut itse aion kokeilla tätä, kun kierukkaa minulla ei ole vielä ollut.

 7. Kannattaa pyytää lääkäriltä resepti Capriloniin. Monilla se auttaa vuotoihin.

  Itse huomasin myös toisen rautainfuusioni jälkeen, että kuukautiset lyhentyivät ja tulivat niukemmiksi.

  Tsemppiä!

 8. Menkat on muuttuneet hirveän runsasvuotoisiksi synnytysten jälkeen. Ei helpota ja nyt käytössä caprilon. Minua on ultrattu ym eikä syytå vuodolle ole kummemmin löytynyy, kohdun limakalvo on paksu ja saattaa aiheuttaa tällaista. Kiusallinen vaiva ja kaverina siihen raudanpuute niin soppa on valmis. En ole saanut kolmessa vuodessa infuusiota vaikkei vatsa kestä rautaa kuin viideosan päivässä siitä ä, mitä pitäisi syödä ja arvot ovat edelleen yhtä huonot kuin kolme vuotta sitten 😣

 9. Oletko ajatellut kohdun/munasarjojen poistoa? Häipyy koko ongelma, vähenee syöpäriski ja teillähän oli lapsilukukin jo täynnä 🙂 Täytät varmasti kriteerit julkisellakin puolella.

  1. Ei julkisella poisteta munasarjoja ilman hyvää syytä, ja runsaat kuukautiset/täysi lapsiluku ei ole hyvä syy. Jos munasarjat poistetaan, loppuu kehon oma hormonitoiminta samoin Kuin vaihdevuosien alkaessa, joka tarkoittaa taas Emilian ikäisellä ihmisille sitten hormonikorvaushoitoa.

 10. Raudanpuuteanemia ei ole koskaan syy vaan seuraus ja se syy täytyisi aina selvittää! Sun kohdalla sulla on varmasti anemia, jos vuodat joka kuukausi 1/5 verivoluumistasi (kärjistetysti). Eihän se pelkkä raudan pumppaus korvaa vuodossa menetettyjä punasoluja eli tuolle vuodolle tulisi tehdä jotain. Jos oot syöny rautaa, niin voihan sun ferritiiniarvo olla ihan hyvä, mutta erytrosyyttien ja hemoglobiinin arvot huonot eli anemia.

 11. Heippa! Mulla kuukautiset muuttui toisen synnytyksen jälkeen melko runsaiksi. Itse löysin avun Maria Nordinin Eroon oireista -kurssilta. Aloitin kurssin erääseen toiseen reaktioon, mutta olen saanut siitä niin paljon hyvää elämän joka osa-alueelle. Suosittelen valtavalla lämmöllä!

 12. Hei
  Mulla oli Kanssa pojan synnytyksen jälkeen järkyttävät menkat. Hormonikierukka ei sovi, 2 krt oon yrittänyt. Lopulta menin lääkäriin ja sain heti lähetteen kohdun limakalvon poistoon. Mulla kun on lapset jo tehtynä mutta vaihdevuosiin aikaa. Toimenpide oli tuskallinen ja jälkivuoto kesti 6 vkoa. Sitten kierto palautui normaaliksi ja vuodot rauhottu. Edelleenkin on menka ja vuotaa mutta ei holvaa. Joillakin onnellisilla jää vuodot lähes pois. Suosittelen käymään lääkärissä.

 13. Frantsilan ahtojää tipat auttaa minulla vähentämään vuotoa!! Ihan omituista, mutta toimii. Itsekkin olen saanut infuusion raudanpuuteanemiaan, mutta se ei korjannut kuukautisia. 🙁

 14. Täällä oli sama ongelma lasten jälkeen, löytyi myös raudanpuute ilman anemiaa. En tiedä liekö sattumaa, mutta kuukautiset normalisoituivat, kun olin syönyt useamman kuukauden rautaa reilulla annostuksella. Samaa olen kuullut muiltakin. Itse asiassa näin niukkaa vuotoa ei ole ollut varmaan ikinä. Ferritiinin uusintamittausta ei ole vielä tehty, mutta ehkä vähän parempaan ollaan menossa. Kieltämättä ihan kiva, kun ei tarvitse lapsen vaippoja käyttää…

 15. Hei,
  Oon kärsinyt runsaista kuukautisista lähes koko elämäni, nyt oon 44v ja ekan kerran mulle lääkärinevoi Caprilonia syömään… Mikä helpotus tuo lääke on mulle ollut, ihan huipputuote mulle.
  Hormoonimigreenistä kärsin joka ikinen kuukausi. Ferritiini n. 25.

 16. Mulle tehtiin myös tuo kohdun limakalvon tuhoava hoito. En voi käyttää hormonaalista ehkäisyä, ja kun lapsiluku on täynnä, oli tämä hyvä vaihtoehto. Lääkäri sanoi, että ei välttämättä auta yhtä hyvin kaikille, mutta mulla jäi menkat pois kokonaan! Itse toimenpide on lyhyt ja nopea (yhteensä n. puoli tuntia), kivut oli kyllä sairaan kovat toimenpiteen ajan sekä koko loppupäivän. Sain myös myöhemmin kohtutulehduksen, mikä on kai aika tyypillistä, mutta se hoitui helposti antibiooteilla. Kannattaa ottaa puheeksi gynekologin kanssa. Tsemppiä!

 17. Suosittelen kanssa Nordinin kurssia. Ennen ihan järkyttävän runsaat menkat ovat muuttuneet siedettäviksi ja kivut hävinneet kokonaan. En tarvitse enää rautalisää, koska vuoto muuttunut normaaliksi.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards