D-VITAMIINI RINTAMAIDOSTA TÄYSIMETETYLLE VAUVALLE

d-vitamiini rintamaidosta

Me teimme viimeksi D-vitamiinista päätöksen, joka Suomessa vielä kummastuttaa, mutta josta varmasti lähivuosina tullaan puhumaan enemmän. Päätimme nimittäin, että emme anna vauvalle lainkaan D-vitamiinilisää niin kauan kuin täysimetän, vaan aloin itse syödä korkeampaa annosta D-vitamiinia. Neuvolassa kyllä tuettiin meidän päätöstämme, ja saimme varmuuden vuoksi lähetteet labroihin tarkkailemaan D-vitamiiniarvoja. Sitäkin kautta tuli siis todistettua, että tämä tosiaan oli toimiva tapa huolehtia vauvan D-vitamiinin saannista, sillä meidän molempien arvot olivat täydelliset.

Haluan heti alussa huomauttaa, että en halua tehdä terveysväittämiä, vaan puhun omasta kokemuksesta. Kaikesta D-vitamiiniin liittyvästä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

D-vitamiini imeytyy vauvaan äidinmaidon kautta

D-vitamiinilisän antaminen tosiaan aloitetaan yleensä noin kaksiviikkoiselle vauvalle. Monelle tämä aiheuttaa vatsavaivoja, ja vanhemmat saavat harmaita hiuksia kokeillessaan eri merkkejä ja tapoja antaa vitamiineja. Mulle tuli jo raskausaikana sellainen fiilis, että en halua rasittaa vastasyntyneen suolistoa millään ylimääräisellä ja aloin miettiä, että mahtavatko vitamiinit imeytyä äidinmaidon kautta? Lähdin sitten etsimään asiasta tietoa ja löysinkin tuoretta tutkimustietoa kattavasti englanniksi! Muutkin ovat tätä aihetta pohtineet ja tutkimuksissa on jo todistettu, että d-vitamiini tosiaan imeytyy äidin nauttimana rintamaidosta vauvaan, ja täysimettävälle äidille turvallinen ja riittävä D-vitamiiniannos oli määritetty 160 mikrogrammaan, josta siis riitti äidille ja vauvalle optimaalinen määrä D-vitamiinia.

Me koimme tämän ehdottomasti parhaaksi tavaksi huolehtia vauvan D-vitamiinin saannista. Ei vatsavaivoja, ei ylimääräistä säätöä, ei turhaa rasitusta kehittyvälle suolistolle. Koska tutkimustieto on vielä tuoreehkoa, on kuitenkin myös tärkeää puhua tästä lääkärin kanssa ja tarkkailla niitä D-vitamiiniarvoja. En siis suosittele kellekään, että ominpäin lähdetään tätä toteuttamaan. Neuvolasta saatte varmasti lähetteen ilmaisiin labroihin, ja lääkärin kanssa on tietenkin hyvä puhua, jos vauvalla olisikin joku terveydellinen syy, jonka takia tätä ei kannata kokeilla.

D-vitamiinin saanti on todella tärkeää, ja siihen pitää ehdottomasti laittaa ajatusta.

Vitamiinitipat unohtuvat herkästi

Monella D-vitamiinit jäävät usein antamatta, kun tutkimustenkin mukaan vanhemmat kokevat tipat hankaliksi, eikä niitä välttämättä jakseta aina antaa, tai sitten ne vain unohtuvat. Muita hyötyjä D-vitamiinin antamisella rintamaidon kautta ei olekaan kuin se, että tulee vähemmän säätöä ja unohduksia. Suolistovaivojakaan ei tietääkseni ole tutkitusti yhdistetty D-vitamiiniin, vaikka moni vanhempi vannoo, että se on ollut vatsavaivojen syynä. Ajattelen itse ainakin niin, että miksi turhaan lähteä tekemään mitään ylimääräistä vaivannäköä, kun tässä asiassa voi imettäessä päästä niin helpolla.

D-vitamiinin kanssa pitää olla tarkkana, sillä liian matalilla ja liian korkeilla arvoilla molemmilla on vakavat riskinsä. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu tämän 160 mikrogramman olevan turvallinen määrä imettäjälle ja vauvalle, vaikka tästä ei mitään virallista suositusta tosiaan ole, vaan aiheesta pitää itse tutkimalla löytää tietoa. Yliannostuksen saadakseen nautittujen määrien pitäisi olla todella korkeat, joten tutkimuksessa mukana olleiden asiantuntijoiden mukaan tässä 160 mikrogrammassa yliannostuksen vaaraa ei ole. Kaikki ihmiset kuitenkin ovat erilaisia, joten arvojen tarkistamisesta ei varmasti ole mitään haittaa, kun kerran neuvolasta sen lähetteen voi ilmaiseksi saada. D-vitamiiniarvojen tarkistus olisi fiksua ihan kaikille muillekin aikuisille, eikä vain imettäjille.

Haluan nyt vielä korostaa, että kehota ketään ominpäin lähtemään tähän samaan. Mutta suositukset aina muuttuvat ja mielestäni on vain fiksua olla itse oma-aloitteinen ja ottaa selvää asioista. Monet asiantuntijat ovat jo ilmoittaneet kantansa siitä, että nämä nykyiset D-vitamiini-suositukset ovat liian alhaiset. Äidinmaito on biologisesti suunniteltu olemaan vauvalle riittävä lähde kaikelle, mutta äidin liian alhaisen D-vitamiinin käytön takia siihen ei riitä tarpeeksi vitamiinia. Korkeammalla D-vitamiiniannoksella siis vain korjataan tämä luonnon suunnitelmasta poikkeava virhetila. (Lähde Bruce W. Hollis, PhD Professor of Pediatrics, Biochemistry and Molecular Biology and Director of Pediatric Nutritional Science at The Medical University of South Carolina, Charleston, SC)

One Response

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards