2 -VUOTIAS TAAPERO – MITÄ KUULUU?

2 -vuotias taapero

2 -vuotias taapero neuvolassa

Meillä asuu jo 2 -vuotias taapero, vaikka juuri minä vasta päivittelin, että miten ikinä opin kutsumaan meidän vauvaa taaperoksi nyt, kun hän on jo yksivuotias. Mutta taas yksi vuosi tuli ja meni ja heinäkuussa hän täytti kaksi vuotta. Samalla kun käytiin vauvan 2kk neuvolassa viime viikolla, toteutettiin supistettuna taaperon 2v neuvola. 2-vuotisneuvolat ovat tällä hetkellä Turussa jäissä koronan takia, mutta kun meillä kerran oli joka tapauksessa vauvan neuvola niin saatiin siihen samalle kerralle pikainen taaperon käynti.

Neuvolassa taaperolla oli painoa 12 kiloa ja pituutta 86 senttiä, eli hän on toistaiseksi selkeästi meidän lapsista pienin. Esikoinen oli 2 -vuotiaana 14,28kg ja 92,7cm, ja meidän tokaluokkalainen oli 14,28kg ja 92,5cm. He olivat siis lähes identtisen kokoiset! Taaperon kasvu hidastui jo vauva-aikana maitoallergian takia, mutta hän on nyt vuodenvaihteesta ollut maidotta ja heti kun suolisto alkoi parantua, hän alkoi kasvaa. Hän on siis ottanut nyt ihan valtavan kasvuspurtin, etenkin painon kanssa! Vielä vähän aikaa sitten hän painoi vain yhdeksän kiloa, eikä meinannut millään päästä tuplaluvuille.

2 -vuotias taapero

Sisarukset olivat rauhallisia, 2 -vuotias taapero ei todellakaan

Taapero on kyllä melkein joka tavalla todella erilainen, kun vertaa isoihin sisaruksiin. Hän on tosiaan pienikokoisin, ja jalankokokin hänellä on pienempi kuin muilla oli tässä iässä. Hän on myös aivan uskomattoman vilkas ja temperamenttinen, eikä useimmiten tottele yhtään mitään. Isot olivat jo tämän ikäisenä kuitenkin vähän fiksuja siinä suhteessa, että tottelivat aina, ymmärsivät ein, eivät saaneet mitään kamalia raivareita, ja osasivat varoa. Mutta taapero loukkaa itsensä koko ajan, kun hänellä ei ole mitään itsesuojeluvaistoa, hän juoksee pää kolmantena jalkana kaikkialle ja riehuu jatkuvasti, hän ymmärtää kyllä ein, mutta ei vaan halua totella.

Hän saa hirveitä raivareita aina, kun asiat eivät mene niin kuin hän haluaa niiden menevän, ja hän selvästi kuvittelee, että koko maailma pyörii hänen ympärillään. Eli hän on varsin normaali taapero! 😀 Kun taas ensimmäiset kaksi olivat kummallisen rauhallisia ja tottelevaisia. Kahden lapsen vanhempina saimme jatkuvasti kehuja ja ihmettelyä siitä, miten meidän lapsemme ovat aina niin kilttejä ja hyvin kasvatettuja, mutta ei pelkoa, että taaperon kanssa kukaan tulisi samasta asiasta kehumaan.

Toivottavasti tuo edellinen kappale ei nyt kuulostanut jonkun korvaan tylyltä, koska ihan kaikella rakkaudella yritin kertoa, että tämä armas kolmonen on aikamoinen työmaa. Mutta hän on niin ihana tyyppi! Häntä niin pitkään yritettiin ja odotettiin, että kun hän vihdoinkin saapui tähän maailmaan niin tottakai hänestä tuli meidän kaikkien huomion keskipiste. Sekä vanhemmat että sisarukset ovat aina antaneet hänelle kaiken, mitä hän on halunnut, joten hän on tottunut saamaan tahtonsa läpi ja nyt sitten siitä ”kärsitään”. Ei hän mikään ongelmalapsi ole vaan aivan normaali vilkas taapero. Mutta kahden superrauhallisen lapsen jälkeen tämä on tuntunut hassulta!

Taapero puhuu jo sujuvasti

Nyt kun taapero puhuu jo niin sujuvasti, on elämä hänen kanssaan paljon helpompaa. Jotkut sanat häneltä tulevat hassusti niin, että vokaalit ja konsonantit vaihtavat järjestystä, eikä aina ymmärretä ihan kaikkea, mutta 95% puheesta tulee todella selkeästi ja hän osaa kertoa, mikä harmittaa. Neuvolassa tulikin kehuja, että hän puhuu harvinaisen hyvin kaksivuotiaaksi! Ja oltiin tietty tosi ylpeitä, mun meidän isoilla on molemmilla puhe tullut vähän hitaasti. Joten tässäkin taapero eroaa sisaruksistaan. Yleensä tulee joko liike tai puhe ensin ja toinen sitten hitaasti, mutta taapero on ollut ikätasoaan kehittyneempi molemmissa. Meidän isoilla molemmilla tuli liike ensin, ja puhe kehittyi sitten omassa tahdissaan.

Taapero on taitava uimari!

Taapero tykkää hirveästi kaikesta aktiivisesta. Hän rakastaa uimista, pyöräilyä, juoksemista, kaikkea liikuntaa. Ollaankin yritetty etsiä hänelle harrastusta, mutta tämän ikäiselle ei ole vielä löytynyt mitään sopivaa, kun kaikessa on ikärajana se kolme vuotta. Mutta ensi syksynä sitten! Uintia meidän on kyllä pakko alkaa harrastaa, sillä sitä on tärkeää tukea, kun kesällä selvisi, että taapero on siinä luonnonlahjakkuus. Hän ei ollut ikinä ennen uinut, kun uimahallit ovat olleet kiinni, mutta kesäkuun alussa ensimmäistä kertaa ulkona uimassa hän vaan suoraan hyppäsi veteen ja lähti uimaan kellukkeilla! Kesän aikana hän on kehittynyt ihan hirveästi. Hän osaa vähän sukeltaa, hyppii tosi rohkeasta, ja ui kellukkeilla sujuvasti. Jos tätä nyt tuetaan ja ehditään käydä säännöllisesti uimassa, hän varmasti ui ensi kesänä ilman kellukkeita. Kaikki meidän lapset ovat oppineet uimaan ajoissa (4 -vuotiaana ilman kellukkeita, 5 -vuotiaana pitkää matkaa), mutta taapero kyllä tuntuu tässäkin olevan kaikkein kehittynein. Mutta saa nähdä, ei sitä ikinä tiedä, jos se innostus yhtäkkiä loppuukin.

2 -vuotias taapero

2 -vuotias taapero

Ryhmä Hau on lempiohjelma

Kaiken liikunnan lisäksi taapero tykkää hirveästi maalaamisesta, piirtämisestä, pelaamisesta ja leikkimisestä etenkin nukeilla ja autoilla. Kotona tämän hetken lempijuttu on voimistelurenkaat, jotka juuri laitettiin ekaa kertaa rempan jälkeen paikalleen ja taapero heti rakastui niihin. Hän tykkää hirveästi Ryhmä Hausta ja kaikista ajoneuvoista. Hän juoksee aina ikkunaan, kun ulkoa kuuluu jonkun auton ääni, ja roska-auto on tietenkin ihan paras. Kaikki isot pakettiautot ja kuorma-autot ovat aina ihana yllätys, ja voi sitä riemua, kun viime viikolla kuormuri kävi tuomassa leikkipaikalle uutta hiekkaa. Hän leikkii myös mielellään nukeilla ja rakastaa vauvoja! Nämä autot ovat vain se näkyvin ihastus, kun niitä pääsee koko ajan ulkona ihailemaan.

Taapero rakastaa vauvaa

Taaperolla ei ole tullut vauvan synnyttyä mitään mustasukkaisuutta. Ollaan niin ylpeitä hänestä! Hän rakastaa vauvaa ja haluaa koko ajan olla mukana hoitamassa. Jos minä olen vaikka vessassa ja vauva itkee, niin hän menee heti laittamaan vauvalle tuttia, silittää päätä ja lohduttaa ”ei hätää vauva, ei hätää”. Hän on maailman ihanin! Joka päivä sydän pakahtuu, kun katselee hänen touhuja. Hän haluaa aina vauvan syliin, haluaa olla mukana syöttämässä, ei voi mennä nukkumaan ilman pusua vauvalle, ja ottaisi vauvan kaikkeen mukaan. Aina kun hänellä on joku hieno juttu, vauva on se, jolle hän ensin haluaa näyttää. Hieno uusi auto kädessä hän juoksee vauvan luokse ja huutaa uudestaan ja uudestaan ”kato vauva”, eikä ole tyytyväinen ennen kuin vauva kääntää päätään oikeaan suuntaan ja ”katsoo” sitä, mitä ikinä hän sillä kertaa haluaa esitellä. Myös iltaisin hyvää yötä toivottaessa hän ei voi mennä nukkumaan ennen kuin vauva vilkuttaa hänelle, eikä se todellakaan kelpaa, että äiti sanoo, että kyllä vauva kuuli ja vauva rakastaa sinua myös, vaan mun täytyy aina vilkuttaa vauvan kädellä hänelle, että hän voi olla varma, että vauva sanoo myös hyvää yötä.

Maitoallergia aiheutti kasvun hidastumisen

Taapero on kaikintavoin normaali hyvinvoiva taapero, mutta maitoallergia on se ainoa terveydellinen haaste. Vasta jälkikäteen tajuttiin, että maitoallergia on oireillut vauvasta asti, mutta ei osattu sitä silloin diagnosoida. 1,5 vuotiaana se vasta sitten tajuttiin, ja oireet alkoivat heti kadota, kun aloitettiin maidoton ruokavalio. Nyt aletaan pikkuhiljaa taas yrittää lisätä maitoa takaisin hänen ruokavalioon, mutta saa nähdä miten se menee. Tarkoitus tietenkin olisi kuitenkin saada hänet normaalille ruokavaliolle mahdollisimman pian, mutta ei ennen kuin hänen elimistönsä on siihen valmis. Nämä lapsuuden maitoallergiat yleensä alkavat helpottaa juuri kaksivuotiaana, joten nyt on lääkärin mukaan tärkeää aikaa alkaa altistaa pienille määrille maitoa. Kahdeksan kuukautta maidottomalla on kuitenkin vaikuttanut koko perheeseen ja tullaan jatkossa joka tapauksessa vähentämään meidän maitotuotteiden käyttöä, kun niin moni tuote onnistuu ostaa helposti maidottomana. Esimerkiksi ruokakermoissa ei oikeasti edes huomaa mitään eroa, joten siinä on jokaiselle täydellinen ensimmäinen askel maitotuotteiden vähentämiseen. Meidän lemppari on Plantin sipulikerma.

Yksityinen lastenhoitaja käy meillä kotona

Taapero on  suurimman osan ajasta minun kanssani kotona, mutta hänellä käy 2-3 kertaa viikossa kotona hoitaja. Yksityinen lastenhoitaja aloitti vuoden alussa ja tämä on sujunut aivan loistavasti. Taapero rakastaa hoitajaansa ja heistä on tullut hurjan läheisiä. Meillä kävi aivan mahtava tuuri tässä, kun yksi parhaista ystävistäni oli juuri vaihtamassa alaa lastenhoidon puolelle ja halusi alkaa hoitaa meidän taaperoa muiden lastenhoitohommien lomassa, joten saatiin heti tuttu ja luotettava hoitaja, eikä ole tarvinnut missään vaiheessa epäröidä mitään. On aivan valtava siunaus, kun voidaan sataprosenttisesti luottaa siihen, että taaperosta pidetään parasta mahdollista huolta. Meillä ei ole mitään suunnitelmia laittaa taaperoa päiväkotiin vaan tarkoitus on, että vanhempainvapaan päättyessä myös vauva siirtyy samalle hoitajalle ja minä alan tehdä sitten taas kunnolla kotoa töitä sen 2-3 päivää viikossa. Mutta jos meidän hoitaja sillä aikaa ehtisi löytää jonkun kokoaikaisen työn, eikä enää pysty sitten taaperoa hoitamaan, niin aletaan suunnitella päiväkotia. Tämä on toiminut aivan loistavasti, mutta en varmaan kyllä halua lähteä etsimään mitään vierasta ihmistä, etenkin kun tuntuu, että kukaan muu ei voi olla yhtä hyvä. Tämä toimii hirveän hyvin, kun olemme ystäviä, niin voimme molemminpuolin joustaa ja kaikesta on ollut helppo sopia.

Pieni tuulitukka, 2 -vuotias taapero on koko perheen silmäterä

Mitäköhän vielä voisin kertoa meidän taaperosta? Hän on sinisilmäinen blondi, joka tukka tuulessa liehuen juoksee paikasta toiseen, sydän paikallaan, mutta harkinta pettäen. Hän on hellä ja rakastava, mutta myös temperamenttinen pikkuapina, joka suuttuessaan osaa kunnolla satuttaa. Hän palvoo sisaruksiaan ja tällä hetkellä hänellä on kova siskovaihe ja ainoastaan sisko kelpaa moneen hommaan. Etenkin, jos äiti kieltää jotain, hän menee itkien valittamaan siskolle, että äiti kiusaa, ja haluaa siskon syliin lohdutettavaksi. Hän on niin hauska tyyppi! Rakastan häntä hirveästi ja ollaan vaan niin onnekkaita, kun ollaan saatu juuri hänet meidän perheeseen.

Lue lisää

1 -vuotias taapero

1,5 -vuotias taapero

One Response

  1. Turun uimahallit olivat viime talvena melko hyvin auki, ja ovat avanneet ovensa jo kesätauon jälkeen. Joten uimaan vaan!

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards