1,5 -VUOTIAAN TAAPERON KUULUMISET

1,5 -vuotias taapero

Meidän taapero täytti viime kuun lopussa jo 1,5 vuotta ja on korkea aika kertoa täälläkin hänen kuulumisiaan! Meillä on sopivasti neuvolakäyntikin jo takana, joten mitat ja kaikki on tiedossa, mutta eniten varmaan kiinnostaa kuitenkin hänen yleinen luonne ja tekemiset!

Itsepäinen taapero haastaa

Taapero on aina ollut itsepäinen ja tässä kasvaessa se itsepäisyys on kasvanut mukana. Meidän kolmesta lapsestamme hän on ehdottomasti haastavin ja aivan erilainen kuin sisaruksensa. Luonteeltaan hän on todella lempeä, hellä ja rakastava, mutta myös äkkipikainen, itsepäinen ja kiukkuinen. Hän suuttuu helposti ihan kaikesta ja saa kunnon raivareita, mutta toisaalta myös rakastaa halia ja pussailla, ja kaipaa läheisyyttä. Hän menee nopeasti nollasta sataan ja ikinä ei tiedä, millainen päivä on edessä. Ihan perustaapero varmasti siis! Meidän isot vaan olivat tässä iässä molemmat niin helppoja ja tasaisia, että tämä nyt tuntuu vähän haastavalta heidän jälkeensä.

Taaperon lempileikkiä tässä vaiheessa on kaikenlainen pukeminen ja riisuminen. Ollaan nyt siirrytty takaisin käyttämään noita vanhoja bodyja, jotka vielä mahtuvat, ja napitetaan ne housujen päältä kiinni, ettei hän pystyisi koko ajan riisumaan. Hän nimittäin riisuu myös vaipan ja nauraen kirmaa kaikki päivät ympäriinsä alasti. Sukkia ei saa pysymään vaikka mikä olisi, mutta housut ja body sentään pysyvät tällä kikalla.

1,5 -vuotias taapero

Korona-aika kasvatti vierastavan taaperon

Taapero on todella vieraskorea ja vielä vierastaa aika paljon, todellakin siis näkyy tämä koronavauvana kasvaminen. Kevään korona-aikaan olimme kuukausia kotona, eikä hän nähnyt ketään, joten luonnollisesti kesällä kotoa poistuamme hän vierasti kaikkea ja kaikkia. Tuntuu todella oudolta, kun isoilla on aina ollut niin läheinen suhde isovanhempien kanssa, mutta taapero vierasti heitäkin. Nyt hän ei mummia ja ukkia enää vierasta, mutta on edelleen vieraskorea. Ei siis ihan uskalla olla oma itsensä. Kukaan ei ikinä uskokaan, kun kerromme, että tämä taapero on demoni enkelin asussa, sillä hän käyttäytyy kaikkialla muualla niin rauhallisesti. Onneksi on videotodisteita.

Neuvolassakin oltiin viime viikolla ja siellä terveydenhoitaja ja lääkäri molemmat päivittelivät koko ajan, että miten voi olla olemassa näin kiltti ja herttainen lapsi! Hän oli koko ajan vain kauniisti mukana ja hiljaa jutteli välillä omiaan, jaksoi kaiken läpi, eikä suuttunut mistään. Rokotuskin annettiin, eikä hän itkenyt tai sanonut sanaakaan. Hän vain tutti suussa piteli äidistä kiinni, katsoi kulmat rutussa neulaa pistämisen jälkeen ja sitten tyytyväisenä antoi pukea vaatteet. Neuvolalääkäri sanoi, että on kyllä hienoa, että hän tuntee kotona olonsa niin turvalliseksi, että siellä sitten uskaltaa rauhassa riehua ja olla oma itsensä.

Yksityinen hoitaja hoitaa kotona taaperoa

Taaperolla aloitti kotona yksityinen hoitaja tammikuussa 2-3 päivää viikossa. Hänenkin kanssaan on nähnyt hyvin tämän saman, että pikkuhiljaa se vierastaminen katoaa ja vieraskoreuskin jo pian. Nyt hän jo juttelee hoitajalleen paljon ja nauraa ja riehuu. Mutta mitään huutoa ja raivareita ei ole tullut, niin kotonaan hän ei kuitenkaan vielä ole. Mutta varmasti pian! Pelättiin silloin hoitajaa palkatessamme, että hän kyllästyy taaperon raivareihin, eikä haluakaan hoitaa tätä demonilasta, mutta onneksi meidän maailman ihanimmalla hoitajallamme on itsellään niin aktiivinen lapsi, että hän on tottunut. Ja muutenkin hän on vain maailman paras! Ollaan oltu niin tyytyväisiä ja onnellisia, eikä oltaisi voitu päätyä parempaan ratkaisuun. Tuntuu hassulta viitata häneen ”hoitajana”, sillä kyseessä on kaikkein vanhin ystäväni, olemme olleet ystäviä jo 23 vuotta. Mikä on ihan hyvin, kun olen 28 -vuotias! Päiväkodista lukion loppuun asti ollaa oltu samalla luokalla ja hän on esikoisemme kummitäti.

Maidoton ruokavalio on lisännyt vegaaniruokien osuutta

Taapero on edelleen aika huono syömään, mutta nyt on alkanut kyllä sujua paremmin, kun hän on oppinut syömään itse. Sotkua tulee PALJON, mutta häntä ei saa missään nimessä auttaa. Hän haluaa tehdä ruokapöydässä aivan kaiken itse, eikä suostu syömään mitään, jos yritämme auttaa. Hän syö muuten kaikkea, mutta on maidottomalla ruokavaliolla, sillä hänellä on ilmeisesti maitoallergia. Mitään testejä ei ole tehty, mutta selkeät oireet loppuivat, kun siiryimme maidottomaan. Siinä on ollut totuttelua koko perheelle, mutta vähitellen korvaamme näitä koko perheen tuotteita maidottomilla versioilla, jotta saisimme kaikki syödä samoja juttuja. Juotava maito on kuitenkin sellainen, mitä emme ikinä pysty kokonaan korvaamaan, sillä meillä on niin suuria maitofaneja, mutta nyt sitten vaan ostetaan aina tavallista ja kauramaitoa. On ollut vain kiva, että ollaan tämän myötä lisätty perheen vegaanituotteita ja ollaan innostuttu myös enemmän syömään ihan vegaanista ruokaa.

Koira on taaperon paras ystävä

Taapero rakastaa edelleen Voldemortia ja on koko ajan koiran perässä. Hän haluaisi vain koko ajan halia ja pussailla koiraa ja he usein makaavat yhdessä halaillen sohvalla. Voldemort sietää taaperoa, taapero rakastaa Voldea koko sydämestään. Volde on kuitenkin enemmän nyt lämmennyt taaperolle ja pakenee vain silloin, kun hän lähestyy liian kovaa juosten koiraa. Enää taapero ei revi turkkia ja hakkaa, joten Volde uskaltaa olla halittavana. Vaikka välillä kyllä on käynyt niin, että koira on ollut lähellä raivarien aikaan ja sillon hän yrittää mäiskiä. Mutta ollaan tästä tietenkin aina todella tiukkoja ja pääsääntöisesti hän osaa olla koiran kanssa todella nätisti. Kerran Volde joutui murahtamaan, kun en ollut tarpeeksi lähellä kieltämässä hännän kiskomista.

Taaperon lempileluja ovat nyt olleet barbit ja autot. Eniten hän kuitenkin leikkii niillä vaatteilla, siis omilla vaatteillaan. Niitä kun on niin hauska pukea koko ajan päälle, vaikka monta päällekkäin. Hän myös on todella taitava pukemaan ja riisumaan! Hän saa oikeasti laitettua vaatteet päälle niin kuin ne kuuluvat, ainakin välillä. Riisuminen kyllä on silti hauskinta. Hoitajansa kanssa hän on nyt innostunut enemmän leikkimään, kun aiemmin hän vain kulki ympäriinsä tuhoa kylväen. Ulkoilu on ihan lempipuuhaa, ja monta kertaa päivässä hän käy hakemassa ulkovaatteita eteisestä ja huutaa ”mennään!”

Taapero on sisaruksiaan pienempi

Koon puolesta taapero on sisaruksiaan huomattavasti pienempi. Neuvolassa hän oli 81 senttiä pitkä ja painoi 11 kiloa. Hän kasvaa nätisti siellä alakäyrillä koko ajan normaalissa tahdissa, mutta tuntuu ihan miniltä, kun sisarukset olivat aina yläkäyrillä. Alkuun taapero kasvoi vauvana sisaruksiaan nopeammin, mutta sairastui sillon 3kk iässä pahaan rhinovirukseen ja pitkäksi aikaa lakkasi kasvamasta. Sen jälkeen hän on sitten tullut siellä omalla käyrällään, omassa tahdissaan. Vaatteista hän käyttää nyt 80 senttisiä, mutta joistain pienempiä ja joistain isompia. Taapero tykkää itse ihan kaikenlaisista vaatteista, eikä hänellä vielä ole näkynyt mitään mieltymyksiä esim vaatteiden mallin suhteen.

Elämä taaperon kanssa on aktiivista, raskasta (lähinnä rankan raskauden takia) ja palkitsevaa. Hän on niin mahtava tyyppi, jota koko perhe rakastaa ihan hirveästi. Hänellä on niin paljon hauskoja omia juttuja, että niitä on mahdotonta edes muistaa tätä postausta varten! Sanojakin tulee niin paljon, ettei niitä enää voi luetella. Raskaana ollessa ja aktiivista taaperoa hoitaessa olen kyllä koko ajan ihan loppu, mutta en vaihtaisi tätä mihinkään. Ja onneksi taaperolla on rakastavat isosisko ja -veli, jotka koulupäivän jälkeen pitävät hänelle seuraa ja auttavat äitiä!

Lue lisää

Taaperon ambulanssikeikka

1 -vuotias taapero

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards