PUHETERAPIAA JA PIENI NOITATYTTÖ

14.12.2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä ollaan nyt kuukauden verran päästy nauttimaan tästä Sandviksin kampanjan myötä saadusta kirjakerhopaketista, josta kirjoitin tässä aiemmassa postauksessa. Kirjoista on noussut selkeitä suosikkeja esiin ja etenkin tämä Selma – Sisukas pieni noitatyttö on ollut uskomaton hitti. Lapset tahtoisivat lukea sen joka ilta nukkumaanmennessä! Siinä on paljon juuri iltasaduksi sopivia pieniä hauskoja tarinoita, joita voi sitten lukea yhden, kaksi tai kolme, riippuen omasta aikataulusta ja lasten väsymyksestä. Onneksi näitä uusia kirjoja on nyt kuitenkin paljon, sillä Selma on tosiaan luettu jo aika monta kertaa! Tosin nyt taitaa melkein kaikki muutkin kirjat olla luettu ainakin sen yhden kerran läpi. Tässä kohtaahan Sandviksin kirjakerhojen jäsenenä saataisiinkin jo uusi paketti postista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meille on aina tosiaan lukeminen ollut tärkeää ihan jo senkin puolesta, että haluan tartuttaa lapsiin rakkauteni kirjoihin, mutta nyt se on meille entistä tärkeämpää. Ava sai 2015 syksyllä 4 -vuotisneuvolasta lähetteen puheterapiaan, jonne käsittämättömien jonojen jälkeen (ensin jonotettiin jonoon, sitten jonotettiin ensiaikaa, sitten odotettiin kontrollia, nyt odotetaan aloitusta) päästään vihdoin tammikuun puolivälissä. Lähete 2015, aloitus 2017. Voi Turku… Tammikuussa sitten Ava alkaa käydä kerran viikossa puheterapiassa ja täytyy tunnustaa, että tämä oli aihe, jonka kertomista blogissa mietin pariin kertaan. Jotenkin tämä on vain ollut itselle sellainen pelottava aihe, kun Avan syntymästä ja siitä elottomana syntymisen aiheuttamasta hapenpuutteesta asti olen miettinyt puheterapian mahdollisuutta tulevaisuudessa, kun Avan on aina ollut vaikeampi oppia kaikkia suuhun liittyviä toimintoja. Ensin hän ei osannut imeä rintaa, sitten hän ei osannut syödä lusikasta, sitten ei meinannut puhetta alkaa millään tulla ja sitten kun puhe vihdoin tuli, se oli niin epäselvää, etteivät sitä muut ymmärtäneet. Ava on kuitenkin kehittynyt koko ajan normaalisti, hän vain tuli omassa tahdissaan. Eihän tämä välttämättä edes liity mitenkään siihen hapenpuutteeseen, mutta kun yksikin lääkäri menee mainitsemaan sen mahdollisuuden niin tottakai se jää päähän pyörimään ja olen syytellyt itseäni tosi paljon. Vaikka enhän mitä siinä synnytyksessä järjen mukaan olisi voinut mitenkään vaikuttaa mihinkään. Ja Ava on kuitenkin kehittynyt ihan hirveästi! Ja puheterapia on ihan normaalia, jopa yllättävän yleistä. Siksi päätinkin, että kyllä tämä on taas yksi niistä asioista, joista tahdon puhua blogissa. Koska itse ainakin heti ensimmäisenä aloin kaivata vertaistukea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tosiaan tämän puheterapian valossa lukeminen on meille entistäkin tärkeämpää, koska se tekee todella hyvää Avan oppimiselle. Ja tietenkin Nompun myös! Mutta Avaa ajatellen etenkin kaivataan nyt paljon uusia kirjoja, jotta hän ei kyllästy vaan saa koko ajan uutta luettavaa. Asioiden nimeäminen on nyt puheterapeutin mukaan tärkeää kotona, joten nämä kuvia sisältävät Sandviksin kirjakerhojen kirjat ovat olleet hirveän hyödyllisiä, kun siihen lukemiseen voi yhdistää juuri tuon nimeämisen. Ava myös opettelee pikkuhiljaa kirjoittamaan ja pian haluttaisiin aloittaa myös lukemisen opettelu. Ensin vain ajateltiin odotella vähän tuon puheterapian tuloksia. Tämä Sandviksin kampanja osui kyllä hyvään kohtaan! Kun tätä lukemiseen liittyvää asiaa tulee tällä hetkellä elämässä vähän joka tuutista, oli kiva päästä näkemään, kuinka ihana idea kirjakerho lapselle oikeasti on. Ja ainiin, nuo kirjakerhon mukana tulevat oheislahjat ovat myös ihania! Tuo Sandviksin pussukka sai asukeikseen meidän lorukortit ja se onkin nyt lasten virallinen lorupussi. Voi kuinka paljon he ovat lauleskelleet kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa, tillintallintompsis. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sandviksin kirjakerhoihinhan kuuluu Vaukirja, Disney-kerho ja Twinsy. Kaikissa näissä on erilaista sisältöä eri ikäisille lapsille, joten jokainen löytää varmasti sopivan! 31.12. asti saatte vielä myös tuon aiemmassa postauksessa mainitsemani tutustumistarjouksen, eli tämän blogikampanjan ajan voitte tutustua Vaukirja-kerhoon ihan ilmaiseksi! Sandviksillä on yleensäkin näitä ilmaisia tutustumistarjouksia, joissa ei tarvitse maksaa kirjapaketista kuin postikulut, mutta nyt tutustuminen on täysin ilmaista, ei siis edes postikuluja! Ei mitään kuluja tai sitoutumista, ihan vaan ilmainen ihana tutustumispaketti, johon voit valita lapsen iän ja omien mieltymyksien mukaan neljästä vaihtoehdosta sopivan paketin. Jäsenyys on siis äärimmäisen helppo, eikä velvoita mihinkään. Ei ole mitään minumitilauksia tai irtisanomisaikaa, kaiken saa hoidettua omien jäsensivujen kautta ja edulliset paketit voi tilata ihan millä tahansa toivomallaan tahdilla. Suosittelen lämpimästi tutustumista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lukeminen on kyllä yksi parhaista jutuista maailmassa ja Sandviksin kirjakerhot tuovat siihen ihanasti uutta sisältöä! Millaisia lempikirjoja teidän lapsilla on? Ehdittekö jo saada ensimmäisen postauksen jälkeen tutustumispaketteja Vaukirjalta?


10 Responses to “PUHETERAPIAA JA PIENI NOITATYTTÖ”

 1. Laura sanoo:

  Meillä Limppu sai lähetteen puheteriapiaan ollessaan 2,5v ja saatii jo ensimmäinen aika kahden kuukauden päähän siitä. Ollaan siis siitä asti tämän vuoden syksyyn käyty puheterpiassa, keväällä 2015 käytiin neljä kertaa ja tämän vuoden keväällä kaksi kertaa. Limppu tykkäs käydä siellä tosi paljon ja meidän puheterapeutti oli ihan mahtava. Meillä Limpun puheenkehityksessä oli vähän viivästymää, mutta kaikki käynnit on olleet lähinnä vaan seurantakäyntejä ja nyt kun S ja R (sekä muut kirjaimet) tulee normaalisti niin loppui meidän puheterapiankin tarve :) Tsemppiä teille myös puheterapiaan :)

 2. Piia sanoo:

  Tuleeko Avalle siis kelan korvaama terapeutti vai ihan kaupungin oma?Meillä pojalla pian 8v on käynyt terapeutti neljävuotiaasta.Miten paljon sitä puhetta tulee nyt?Eikä yhtään tarvi jännittä terapiaa he ovat tosi ihania ihmisiä ja auttavat teidän perhettä kommunikoimaan lapsen kanssa.Terapia on pitkäjänteistä hommaa ja siinä pitää edetä rauhallisin mielin.Ihmeitä ei tapahdu hetkessä.Tietysti riippuu aina kuinka paljo haasteita puheessa on..Mutta hyviä terapia hetkiä teille ja hyvää joulua!

 3. Karkki sanoo:

  Onko Avalta tarkastettu ettei kielijänne ole liian kireä? Imetys-, syömis- ja puheongelmat voisi viitata kireään kielijänteeseen.

  • Anskuli sanoo:

   Joo, kannattaa kyllä tarkistaa. Itselläni liian kireä kielijänne (siis se mikä on tuolla kielen alla keskellä) havaittiin vasta kun olin 8-vuotias, jolloin olin siis käynyt r-vian takia puheterapiassa lähes 2 vuotta. R-vika korjautui nopeasti, kun hammaslääkäri sitten puudutti jänteen ja katkaisi sen, jolloin kieli vihdoin ylsi etuhampaiden taakse ja pystyin päristelemään r-kirjainta niinkin kuuluu. Puheterapeutti siis havaitsi ongelman, mutta vasta lähes kahden vuoden kuluttua aloittamisesta, kun ei ollut tullut katsoneeksi mun suuhun niin tarkasti aiemmin…

 4. neito sanoo:

  Muistan, kun saimme esikoisen 4-vuotis neuvolasta lähetteen puheterapeutille. Me saimme ajan n. kuukauden päähän kun soitimme sinne. Puheterapiaa kesti kaiken kaikkiaan 3,5 vuotta. Osa tuosta ajasta kunnan puheterapeutti ja osa KELAn tukemana. Lisäksi myös toimintaterapiaa, joka jatkuu edelleen. Kun poika pääsi puheterapiaan, olin pitkään (ja myös mies) järkyttynyt. Vaikka ei ole mitään syytä. Pikku-hiljaa on selvinnyt, että se on hyvin yleistä ja puheterapeutit aikamoisia taikureita. Meillä ongelmat olivat puhemotoriikkaan liittyviä, pojan puhe oli hyvin epäselvää ja puheen rytmitys ihan pielessä sekä K-kirjain puuttui kokonaan ja R oli / on ovulaarinen eli ranskalainen R. Tuon puhemotoriikkaan liittyy myös tuo toimintaterapeutin mukana olo. Puhemotoriikan (suun käyttö) ongelmien kanssa on ilmeisesti aika tavallista, että hienomotoriikassa / kehon hallinnan kanssa on myös ongelmia ja toimintaterapeutin kanssa tehdään sitten jumppaa / pöytä tehtäviä.

  Alun järkytyksen jälkeen olen puhunut pojan puheterapia / toimintaterapiasta ihan reippaasti ja rohkeasti kaikille, enkä varsinkaan häpeä sitä. Varsinkin tuo toimintaterapia on sellainen, jota lapset suorastaan rakastavat. Näkisittepä vaan millaisia laitteita ja härveleitä heiltä löytyy työhuoneiltaan! Ne vetävät magneetin lailla lapsia puoleensa temppuilemaan ja harjoittelemaan. :) Ja kun toimintaterapeutti käy päiväkodilla, niin jos terapian tarpeessa oleva lapsi tarvitsee kaveria terapia kerralle, niin yleensä ei ole ongelma löytää vapaaehtoista siihen, tunkua löytyy. :)

  Puheterapialla on pääsääntöisesti hyvät vasteet, eli auttaa säännöllisillä terapia kerroilla hyvin, joten sitä ei kannatta jännittää. Sitten kun puheterapia alkaa, niin sen vaikutukset kuuluvat kyllä viikkojen ja kuukausien aikana hyvin. Jos suunsa avaa, niin kyllä puheterapiassa käyneitä löytyy paljon. :)

 5. Maiju sanoo:

  Me ollaan myös käyty kahdessa eri jaksossa puheterapiassa nyt 4,5-vuotiaan pojan kanssa. Alkuun poika puhui pelkästään alkutavuilla/kirjaimilla. ”Äiti anna maitoa” oli pojan puhumana ” ä a ma”. Itse soittelin sitten puheterapeutille aikaa ja saatiinkin se kk sisään. Tuntui et pojalla oli joku ”lukko” ja sanat ei tulleet kokonaisina. Poika oli tuolloin 2 v 4kk. Vitsi mikä ero muuten kaupunkien välillä! Sanoja alkoi sitten tulla 3v. päivän tienoilla ja lausepuhetta. Nyt puhuu pitkiä pätkiä, mutta änkytystä ajoittain niin sen takia käytiin taas viiden kerran setti tässä syksyllä terapiassa ja itse soittelin taas aikaa ja aika järjestyi nopeasti! 5v. sitten seuraavat kontrollit, nyt harjoitellaan etanapuhetta kotona. Meillä pojalla ollut paha refluksi ja siitä johtuva syömättömyys ekat vuodet eli suun motoriikka ei kehittynyt normaalisti, näin mulle puheterapeutti selittänyt. Millaisia haasteita teillä puhumisessa nyt on? Koska tyttö alkoi puhumaan ylipäätään? Miten kaverit/Nomppu ymmärtää? Puheterapiaa ei kannata yhtään jännittää, meillä ainakin kovasti siitä tykättiin ja menee ihan leikistä lapselle!:) Tsemiä kuitenkin, ymmärrän täysin sun fiilikset ja mua ainakin välillä harmittaa kun toiset samanikäiset on jo 2-vuotiaasta puhunut todella selvästi ja meillä yhä välillä epäselvää puhetta, mutta minkäs teet. Itsekin kävin lapsena puheterapiassa kun sokelsin epäselvästi ja opinhan mä hyvinkin puhumaan.;)

 6. Piituliina sanoo:

  Meillä poika 4,5v ei osaa sanoa K tai R kirjainta. Muuten puhuu ainakin minun mielestäni selkeästi. Neuvolassa sanoivat että 5 vuotiaana pitäisi osata kaikki kirjaimet sanoa.
  Poika on nyt todella TODELLA kiinnostunut kirjoittamisesta ja kirjoittaakin koko ajan kaikkea mahdollista, siis mallista tietenkin, ei osaa itse muodostaa sanoja (paitsi perheenjäsenten nimet). Miksi haluatte alkaa opetella lukemaan? Eikö sen kerkeäisi sitten koulussa?

 7. Merenhelmi sanoo:

  Puheterapia on hyvin yleistä :) Meillä pikkumiehellä, nyt jo 6-vuotiaalla on diagnoosina puheen -ja kielenkehityksen viive/häiriö. Asiaa alettiin viemään eteenpäin jo lapsen ollessa 2,5- vuotias, sitähän se on, jonottelua ja, kun viimein lapsi sai kelan myöntämän puheterapian, ei puheterapeuttia löytynyt. Nyt viimeiset 1,1/2 vuotta sellainen on ollut ja lapsen puhe on edistynyt huimasti. Puheterapeutti käy 1-2 krt viikossa. Kielelliset vaikeudet ovat oman äitini puolelta sukurasitteena. Lapsi on muuten kehittynyt normaalisti ja omaa ikätasonsa taidot. Kielelliset vaikeudet tulevat näkymään meidän lapsen kohdalla pitkälle tulevaisuuteen. Pikkuhiljaa asian on hyväksynyt ja oma asenne muuttunut. Tärkeintä, että asia on hoidossa ja lapsen eteen tehdään kaikki mahdollinen. Me Erityislasten vanhemmat onneksi tiedämme ja tunnemme, että lapsemme ovat paljon muutakin kuin heille annetut diagnoosit.

  • mirella sanoo:

   Hei meillä myös poika,jolla viivästynyt puheenkehitys. Mulla tavallaan särähti korvaan yksi kohta sun tekstissä,että vaikeudet tulevat näkymään kauas tulevaisuuteen. Mistä voit asian jo tässä vaiheessa tietää,kun lapsesi on kuitenkin vielä niin pieni? Meille yksityisen puolen asiantuntijat ja puheterapeutti mukaanlukien ovat sanoneet,ettei minkäänlaista ”ennustetta” voida antaa,muuta kuin että poikamme oppii kyllä puhumaan

 8. Päivi sanoo:

  En löytänyt tuolta kirjakerhon sivuilta, että jos tilaa ilmaispaketin niin tarkoittaako se, että joka kuukausi tulee se kirjapaketti aina automaattisesti ja joutuu palauttamaan ellei sitä halua…?

Kommentoi